Home / Luchthavens / Taxi op een Zwitserse airport verreweg het duurst in Europa

Taxi op een Zwitserse airport verreweg het duurst in Europa

Taxi op een Zwitserse airport verreweg het duurst in Europa

Het taxivervoer rond Europese luchthavens is per kilometer verreweg het duurst in Zwitserland. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie van Vliegveldinfo en AirMundo. Zo ligt het tarief in Genève op ruim het dubbele van dat in Amsterdam.

De twee sites, gericht op Europese luchthavens, zetten de taxitarieven op een rij voor een rit per taxi vanaf de grootste luchthavens naar het centrum van de vestigingsstad. Het onderzoek richtte zich op taxi’s met een meter, niet vervoer dat van te voren werd geboekt en waarbij in veel landen korting kan worden bedongen.

In absolute bedragen vormen twee luchthavens bij Milaan: Bergamo en Malpensa en drie Londense luchthavens (Stansted, Luton, Gatwick) de top vijf van duurste airports, met tarieven rond de honderd euro per rit. Maar deze luchthavens liggen ver weg van de stadscentra (vijftig kilometer of meer), waardoor de rekening hoog oploopt.

Prijsvechters
Het rapport wijst erop dat de Milaan Bergamo, Londen Stansted en Londen Luton voornamelijk worden gebruikt door low cost airlines. “Juist op deze vliegvelden zijn taxi’s het duurst. Reizigers die zich laten leiden door alleen de prijzen van vliegtickets komen bedrogen uit. De kans is groot dat een taxirit naar het hotel in het centrum meer geld kost dan het vliegticket. Vooraf een taxi boeken is een manier om in Londen iets voordeliger per taxi te reizen.”

Als we kijken naar de taxiprijs per kilometer dan staan Genève (6 euro per km) en Zürich (5,25/ km euro) stijf bovenaan. Alleen Nice (4,57/ km euro) en Kopenhagen (4 euro/ km) komen in de buurt. Schiphol is een middenmoter met 2,65 euro per kilometer.

Kiev
De goedkoopste taxi’s zijn te vinden in Turkije, Rusland en Oost-Europa. In Kiev (Oekraïne) kost een taxi van of naar de luchthaven 0,46 euro per kilometer, op Turkse airports schommelt het tarief rond de 0,50 euro.

Vliegveldinfo en AirMundo zeggen dat in Europa de gemiddelde prijs voor een taxi van de luchthaven naar het stadscentrum veertig euro is, voor een taxirit van gemiddeld 34 minuten. De afgelopen zes maanden zijn de tarieven vrijwel overal onveranderd gebleven, behalve in Istanbul, waar de prijzen zijn gestegen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…