Home / Luchthavens / Steun voor groei RTM Airport

Steun voor groei RTM Airport

Steun voor groei RTM Airport

Uit onderzoek van VNO-NCW blijkt dat een grote meerderheid van de omwonenden van Rotterdam The Hague Airport voor uitbreiding van de luchthaven is. In de regio Dordrecht-Gouda-Den Haag-Rotterdam steunt 79 procent van de omwonenden het groeibeleid van de airport, in de directe omgeving van de airport ligt de positieve respons iets lager: 70 procent.

Het ‘sentimentenonderzoek’  is uitgevoerd door het onafhankelijk bureau MeMo2 en de  resultaten zijn aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur &  Milieu. Rotterdam heeft Dijksma gevraagd om een nieuw, zogeheten, Luchthavenbesluit, op basis waarvan de airport zou mogen doorgroeien.

Aan de representatieve steekproef deden 513 inwoners en 105 ondernemingen mee. Door bedrijven in de enquête te betrekken is er wel enige vertekening ontstaan, want vrijwel alle ondernemers zijn voorstander van meer vluchten. Maar ook met aftrek van de bedrijven blijft nog altijd een meerderheid van de omgevenden voor uitbreiding van de luchthaven.

Directeur Ron Louwerse van Rotterdam The Hague streeft naar 10 tot 15 nieuwe bestemmingen, vanaf 2017, met meer vluchten en meer passagiers als gevolg. De luchthaven is nu beperkt in het aantal vluchten die mogen worden uitgevoerd als gevolg van afspraken met omwonenden over geluidsoverlast. Door de komst van geluidsarmere vliegtuigen denkt Louwerse dat er nu meer vliegtuigen ‘passen’ in dezelfde geluidsruimte.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW steunt de luchthaven hierin. “VNO-NCW vindt groei van de luchthaven erg belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio. Wij pleiten voor een verstandige en gefaseerde groei,” zegt Bert Mooren, directeur van VNO NCW West als toelichting bij de enquête.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…