Home / Luchthavens / Statiegeld voor Afrika

Statiegeld voor Afrika

Statiegeld voor Afrika

Schiphol en partners zijn begonnen kleine plastic flesjes in te zamelen waarvan het statiegeld gaat naar projecten voor schoon drinkwater in Afrika. Bovendien willen de twee partijen zo een bijdrage leveren aan duurzaamheid.

Op de pieren, bij horecagelegenheden, de veiligheidscontrole en op kantoorlocaties van Schiphol staan tientallen bakken, gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt, waar reizigers lege flesjes in kunnen gooien. Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen, waar water of frisdranken in zitten en voorzien zijn van een logo; op flesjes met zuivelproducten zit geen statiegeld.

In de praktijk blijkt dat nogal wat mensen – niet alleen op Schiphol – de lege flesjes weggooien. De luchthaven wil dit voorkomen en rekent er bovendien op dat weinigen hun flesje willen bewaren om later bij een winkel de 15 cent te incasseren.

“Er worden veel PET-flessen weggegooid in de terminal en we dragen er, samen met HMSHost International en Vermaat, als vrijwillige innamelocatie graag aan bij dat deze flessen hoogwaardig gerecycled worden. Dat past ook bij onze ambitie om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn en ondersteunen we drinkwaterprojecten,” aldus Mike Boks, food & beverage manager bij Schiphol.

Met de opbrengst voorzien samenwerkende goede doelen Amref Flying Doctors en Made Blue mensen in Ethiopië van schoon drinkwater, veilige sanitaire voorzieningen en goede hygiëne, zo zegt Schiphol. “Dit doen ze op twintig scholen in achtergestelde gebieden en in de gemeenschappen rondom die scholen. Hierdoor kunnen kinderen en vooral meisjes het gehele jaar gezond naar school.”

Frank van der Tang, mede-oprichter van Made Blue, zegt dat de opbrengsten van de PET-flesjes heel snel tot resultaten leiden: “Met het statiegeld van één flesje kunnen we voor 500 liter schoon drinkwater zorgen, voor 100 kinderen in Ethiopië een dag lang van kunnen drinken.”

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…