Home / Luchthavens / Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol is dit jaar op de Skytrax-lijst van beste luchthavens een plaats gezakt en staat op nummer twaalf. In 2013 stond Schiphol nog op 3, waarna het verval intrad. Nummer 1 is al jaren Changi Airport Singapore.

Schiphol daalde in de World Airport Survey van de Britse consultancy Skytrax na 2013 naar plek 5 (2014), 9 (2015) en 13 (2016). In 2017 deed zich een licht herstel voor, naar een elfde positie, maar op de lijst van 2018 is de Amsterdamse luchthaven dus weer een plaats gezakt.

Skytrax
In de luchtvaart zijn elk jaar vele verkiezingen en uitreikingen van ‘awards’ onder airlines en airports. Het gaat vrijwel altijd om subjectieve lijsten: de meningen van reizigers. In veel gevallen is de waarde en waarheid ervan moeilijk vast te stellen.

De World Airport Survey van Skytrax, voor het eerst georganiseerd in 1999, is een van de weinigen die algemeen als betrouwbaar wordt gezien. Skytrax zegt onafhankelijk te zijn; er zijn geen sponsors en betalingen of invloed van buitenaf bij het onderzoek. De 2018 World Airport Awards zijn gebaseerd op een survey van 13,73 miljoen vragenlijsten, ingevuld door passagiers uit meer dan honderd landen op 550 luchthavens, in de periode van augustus 2017 tot en met februari 2018.

De survey was beschikbaar in drie talen: Engels, Spaans en Chinees. De reizigers krijgen elk jaar vragen voorgelegd over hun ervaringen met onder meer de check-in, aankomst, transfer, winkelen, beveiliging en de douane.

Singapore staat sinds 2013 bovenaan, terwijl ook Incheon (Seoul), Tokio Haneda en Hongkong altijd goed scoren. Europese luchthavens in de top tien zijn: München (6), Londen Heathrow (8), Zürich (9) en Frankfurt (10). Parijs Charles de Gaulle, de basis van Air France, vinden we dit jaar terug op plek 37, vijf treden lager dan in 2017.  Schiphol en Charles de Gaulle hebben een wederzijds belang van 8 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…