Home / Luchthavens / Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol zakt weg op lijst Skytrax van beste airports

Schiphol is dit jaar op de Skytrax-lijst van beste luchthavens een plaats gezakt en staat op nummer twaalf. In 2013 stond Schiphol nog op 3, waarna het verval intrad. Nummer 1 is al jaren Changi Airport Singapore.

Schiphol daalde in de World Airport Survey van de Britse consultancy Skytrax na 2013 naar plek 5 (2014), 9 (2015) en 13 (2016). In 2017 deed zich een licht herstel voor, naar een elfde positie, maar op de lijst van 2018 is de Amsterdamse luchthaven dus weer een plaats gezakt.

Skytrax
In de luchtvaart zijn elk jaar vele verkiezingen en uitreikingen van ‘awards’ onder airlines en airports. Het gaat vrijwel altijd om subjectieve lijsten: de meningen van reizigers. In veel gevallen is de waarde en waarheid ervan moeilijk vast te stellen.

De World Airport Survey van Skytrax, voor het eerst georganiseerd in 1999, is een van de weinigen die algemeen als betrouwbaar wordt gezien. Skytrax zegt onafhankelijk te zijn; er zijn geen sponsors en betalingen of invloed van buitenaf bij het onderzoek. De 2018 World Airport Awards zijn gebaseerd op een survey van 13,73 miljoen vragenlijsten, ingevuld door passagiers uit meer dan honderd landen op 550 luchthavens, in de periode van augustus 2017 tot en met februari 2018.

De survey was beschikbaar in drie talen: Engels, Spaans en Chinees. De reizigers krijgen elk jaar vragen voorgelegd over hun ervaringen met onder meer de check-in, aankomst, transfer, winkelen, beveiliging en de douane.

Singapore staat sinds 2013 bovenaan, terwijl ook Incheon (Seoul), Tokio Haneda en Hongkong altijd goed scoren. Europese luchthavens in de top tien zijn: München (6), Londen Heathrow (8), Zürich (9) en Frankfurt (10). Parijs Charles de Gaulle, de basis van Air France, vinden we dit jaar terug op plek 37, vijf treden lager dan in 2017.  Schiphol en Charles de Gaulle hebben een wederzijds belang van 8 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…