Home / Luchthavens / Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol heeft een alternatief plan bedacht voor het verjagen van vogels. De luchthaven wil laserstralen inzetten, met een sterke groene straal, om met name ganzen af te schrikken. Schiphol bevestigde donderdag een bericht hierover in de Telegraaf.

Nu worden ganzen die overlast bezorgen nog gevangen en vergast. Een grote vogel kan aanzienlijke schade aanrichten in een vliegtuigmotor. Van de 10.000 starts en landingen zijn er 7 die te maken krijgen met een vogelbotsing. Een enkele keer moet een al opgestegen vliegtuigen terugkeren wegens de schade die de klap met een vogel heeft aangericht.

Schiphol heeft al proeven gedaan met groene laserstralen en zegt dat het inderdaad werkte bij het afschrikken van vogels. Waar de luchthaven nog onderzoek naar doet is de vraag of de lasers ook hinderlijk zijn voor de bemanningen van vliegtuigen. In dat geval is het middel mogelijk erger dan de kwaal.

Het komt regelmatig voor dat mensen vanaf de grond vliegtuigen en helikopters beschijnen met een laserpen. Dit is zeer hinderlijk en gevaarlijk voor de bemanning.

De vogelwacht op Schiphol maakt al langere tijd gebruik van zaklampen, uitgerust met laserstralen om vogels op te sporen. In de praktijk blijken deze laserstralen niet sterk genoeg om de vogels te verjagen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…