Home / Luchthavens / Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol wil laserstralen inzetten tegen vogels

Schiphol heeft een alternatief plan bedacht voor het verjagen van vogels. De luchthaven wil laserstralen inzetten, met een sterke groene straal, om met name ganzen af te schrikken. Schiphol bevestigde donderdag een bericht hierover in de Telegraaf.

Nu worden ganzen die overlast bezorgen nog gevangen en vergast. Een grote vogel kan aanzienlijke schade aanrichten in een vliegtuigmotor. Van de 10.000 starts en landingen zijn er 7 die te maken krijgen met een vogelbotsing. Een enkele keer moet een al opgestegen vliegtuigen terugkeren wegens de schade die de klap met een vogel heeft aangericht.

Schiphol heeft al proeven gedaan met groene laserstralen en zegt dat het inderdaad werkte bij het afschrikken van vogels. Waar de luchthaven nog onderzoek naar doet is de vraag of de lasers ook hinderlijk zijn voor de bemanningen van vliegtuigen. In dat geval is het middel mogelijk erger dan de kwaal.

Het komt regelmatig voor dat mensen vanaf de grond vliegtuigen en helikopters beschijnen met een laserpen. Dit is zeer hinderlijk en gevaarlijk voor de bemanning.

De vogelwacht op Schiphol maakt al langere tijd gebruik van zaklampen, uitgerust met laserstralen om vogels op te sporen. In de praktijk blijken deze laserstralen niet sterk genoeg om de vogels te verjagen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…