Home / Luchthavens / Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Het aantal vluchten vanaf Schiphol naar China is deze maand gekelderd van honderd per week naar twintig. CEO Dick Benschop zei vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2019 dat dit ‘waarschijnlijk’ financiële gevolgen zal hebben voor het volgende boekjaar.

In de twintig vluchten die nog wel worden uitgevoerd zitten ook de verbindingen naar Hongkong en Taiwan, die worden gerekend tot ‘Greater China.’ Benschop benadrukte dat een eventuele lagere opbrengst ‘van later zorg’ is, voorlopig richt de luchthaven zich uitsluitend op de gezondheid van passagiers en personeel.

Schiphol heeft actieplannen klaarliggen, voor het geval besmette passagiers via de luchthaven Nederland zouden binnenkomen. Benschop: “Tot nu toe zijn er geen besmettingen via Schiphol geconstateerd.” De luchthaven heeft ook een kleine informatiedesk ingericht voor passagiers die antwoorden willen hebben op vragen.

KLM voerde tot begin deze maand 25 vluchten per week uit naar vijf Chinese steden. Sinds 3 februari is deze gehele operatie opgeschort. Ook andere airlines hebben hun vluchten naar China  aanzienlijk afgeschaald.

Alleen China Eastern Airlines en China Southern Airlines voeren nu nog directe vluchten uit naar China. Hoe hoog de bezettingsgraad van die toestellen zijn, wilde Benschop vrijdag desgevraagd niet zeggen.

Dick Benschop wilde vrijdag niet vooruitlopen op de financiële impact van corona voor de luchthaven. De cijfers over februari zullen straks een eerste indicatie geven, gaf hij aan. “Verder hangt alles ervan af hoe lang het virus actief zal blijven.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Actief parkeerprogram KLM

Actief parkeerprogram KLM

02/04/2020

Als gevolg van de corona-crisis staat een groot deel van de KLM- vliegtuigen stil op Schiphol. De airline zegt hierbij een ‘actief parkeerprogramma’ uit te voeren dat ervoor moet zorgen…

BA schort 36.000 banen op

BA schort 36.000 banen op

02/04/2020

British Airways is van plan 36.000 werknemers met onbetaald verlof te sturen in verband met de coronacrisis. De Britse overheid zal tijdelijk 80 procent van de BA-salarissen betalen, met een…