Home / Luchthavens / Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Schiphol verwacht financiële gevolgen door coronavirus

Het aantal vluchten vanaf Schiphol naar China is deze maand gekelderd van honderd per week naar twintig. CEO Dick Benschop zei vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2019 dat dit ‘waarschijnlijk’ financiële gevolgen zal hebben voor het volgende boekjaar.

In de twintig vluchten die nog wel worden uitgevoerd zitten ook de verbindingen naar Hongkong en Taiwan, die worden gerekend tot ‘Greater China.’ Benschop benadrukte dat een eventuele lagere opbrengst ‘van later zorg’ is, voorlopig richt de luchthaven zich uitsluitend op de gezondheid van passagiers en personeel.

Schiphol heeft actieplannen klaarliggen, voor het geval besmette passagiers via de luchthaven Nederland zouden binnenkomen. Benschop: “Tot nu toe zijn er geen besmettingen via Schiphol geconstateerd.” De luchthaven heeft ook een kleine informatiedesk ingericht voor passagiers die antwoorden willen hebben op vragen.

KLM voerde tot begin deze maand 25 vluchten per week uit naar vijf Chinese steden. Sinds 3 februari is deze gehele operatie opgeschort. Ook andere airlines hebben hun vluchten naar China  aanzienlijk afgeschaald.

Alleen China Eastern Airlines en China Southern Airlines voeren nu nog directe vluchten uit naar China. Hoe hoog de bezettingsgraad van die toestellen zijn, wilde Benschop vrijdag desgevraagd niet zeggen.

Dick Benschop wilde vrijdag niet vooruitlopen op de financiële impact van corona voor de luchthaven. De cijfers over februari zullen straks een eerste indicatie geven, gaf hij aan. “Verder hangt alles ervan af hoe lang het virus actief zal blijven.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

06/08/2020

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu…

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…