Home / Luchthavens / Schiphol trekt prognose voor 2020 in om corona-pandemie

Schiphol trekt prognose voor 2020 in om corona-pandemie

Schiphol trekt prognose voor 2020 in om corona-pandemie

De Schiphol Group heeft maandag de vorige maand gepubliceerde vooruitzichten en financiële doelstellingen voor 2020 ingetrokken in het licht van de corona-pandemie. Hoewel de luchthaven open blijft, is het vliegverkeer vrijwel tot stilstand gekomen en er is nog geen zicht op verbetering.

In een verklaring zegt Schiphol dat Covid-19 (de officiële term voor de huidige corona-variant) ‘voor een nog onbekende periode een ongunstig effect’ zal hebben op de vraag naar vliegreizen via de luchthavens van de Groep: Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague.

“Aangezien er geen precedent is voor een uitbraak van deze schaal en het onduidelijk is hoe het virus zich verder ontwikkelt, is de omvang van de impact op de bedrijfsvoering, het operationeel resultaat, de vooruitzichten en de financiële positie onvoorspelbaar.”

Alarmsignalen
Toen Schiphol zes weken geleden de jaarcijfers 2019 bekendmaakte en de vooruitzichten voor 2020 gaf, waren er wel al alarmsignalen. De vluchten naar en uit China lagen toen al grotendeels plat. Weinigen vermoedden evenwel dat corona zich zou ontwikkelen tot een mondiale pandemie, die het luchtverkeer waar ook ter wereld grotendeels zou verlammen.

De Schiphol Group verwachtte op 14 februari nog ‘een beperkte groei’ van het aantal passagiers en ‘behoudens onvoorziene omstandigheden’ een stabiel ‘genormaliseerd nettoresultaat’ vergelijkbaar met 2019. President-directeur Dick Benschop zei op dat moment te verwachten dat 2020 ‘een cruciaal jaar’ zou worden, onder verwijzing naar onder meer de verwachte opening van Lelystad Airport en mogelijk hernieuwde groei van het aantal vliegbewegingen op Schiphol.

In anderhalve maand tijd is het beeld radicaal veranderd en heeft niemand het meer over Lelystad of groei. Schiphol schat nu dat het aantal passagiers in 2020 zal dalen met meer dan een kwart. Dat zou betekenen dat het getal uitkomt rond de 50 miljoen passagiers.

Schiphol verwacht dat dit zal leiden tot een omzetverlies van 400 miljoen euro, door vermindering van de luchthavengelden, concessies en parkeergelden en ‘in mindere mate’ door een daling in huur- en andere inkomsten.

Geleidelijk herstel
Het geschetste beeld lijkt nog een gunstig scenario, gebaseerd op ‘geleidelijk herstel’ van het verkeer vanaf juni 2020. Schiphol benadrukt dat het niet gaat om ‘een prognose of doelstelling.’ Het luchthavenbedrijf, dat in staatshanden is, waagt zich niet aan een nog slechter scenario, zoals het langer heersen van het virus en/of het veel trager weer op gang komen van de vraag.

Schiphol zegt wel over de huidige situatie dat ‘alle schattingen en toekomstgerichte gegevens mogelijk onnauwkeurig zijn en onderhevig aan risico’s.’

De Schiphol Group neemt ook drastische maatregelen: “Schiphol heeft zijn activiteiten verminderd en richt zich op die kernactiviteiten die passen bij de ongekende situatie van de komende tijd. In de praktijk betekent dit dat de luchthaven Schiphol open blijft met een sterk verminderde capaciteit voor passagiersvluchten die nog aankomen en vertrekken, en voor repatriëring van Nederlandse inwoners, vrachtvervoer, hulpdiensten en ander vliegverkeer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…