Home / Luchthavens / Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol groeit zo snel dat de luchthaven in passagiersaantallen in het eerste kwartaal van 2016 Frankfurt is gepasseerd en nu weer op de vierde plaats in Europa staat. Dit blijkt uit cijfers van ACI Europe. De opmars van Schiphol tekende zich al een poos af.

Schiphol verwerkte 12,4 procent meer passagiers in Q1, in vergelijking met de eerste drie maanden van 2015 en kwam uit op een aantal van 12,95 miljoen. Frankfurt groeide 3,3 procent en bleef in aantallen net achter Schiphol: 12,92 miljoen. De inhaalslag tekende zich eerder al af, omdat Schiphol van de grote hubs in Europa al geruime tijd de snelste groeier is.

Ook in Q1 2016 bleef Schiphol in groeipercentage niet alleen Frankfurt voor, maar ook marktleider Heathrow (plus 2,6 procent), nummer twee Parijs Charles de Gaulle (plus 1,2 procent) en nummer drie Istanbul Atatürk (plus 6,5 procent). Schiphol was jarenlang de vierde luchthaven van Europa, achter de ‘grote drie’. Enkele jaren geleden passeerde Istanbul Schiphol op de ranglijst, maar nu is Schiphol in de voorlopige lijst van 2016 dus weer terug op de vierde stek.

Uit de cijfers van ACI blijkt verder dat de luchthavens in de EU het in Q1 beter deden (plus 8,2 procent) dan die in niet-EU-landen in Europa (plus 6,2 procent). De terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart en de politieke onzekerheid in de EU door de vluchtelingenstromen hebben volgens ACI geen negatief effect gehad op het luchtverkeer. Uitzondering vormt uiteraard Brussels Airport Zaventem waar het aantal passagiers in maart kelderde met 30 procent. Daardoor daalde het verkeer op Zaventem ook in het eerste kwartaal: -5,3 procent.

Daar staat een groep van zestien luchthavens in de EU tegenover die in Q1 boven de tien procent groei uitkwamen. Grootste stijger was Dublin (plus 17,5 procent), gevolgd door Barcelona (plus 16,1 procent), Kopenhagen (plus 13,2 procent), Schiphol (plus 12,4 procent) en Madrid (plus 11,9 procent).

Het vrachtverkeer in Europa nam licht toe met een plus van 2,1 procent. Ook hier presteerden de landen van de EU beter dan niet-EU. Sterker nog: in de naties buiten de EU die vallen onder het werkgebied van ACI Europe daalde het vrachtverkeer met 0,2 procent.

Olivier Jankovec, de directeur-generaal van ACI Europe, spreekt in een verklaring over een “excellente prestatie” van de Europese luchthavens. “Als we de geopolitieke en veiligheidsrisico’s in Europa binnen de perken kunnen houden en de olie betaalbaar blijft, ben ik optimistisch over de rest van het jaar.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…