Home / Luchthavens / Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol passeert Frankfurt

Schiphol groeit zo snel dat de luchthaven in passagiersaantallen in het eerste kwartaal van 2016 Frankfurt is gepasseerd en nu weer op de vierde plaats in Europa staat. Dit blijkt uit cijfers van ACI Europe. De opmars van Schiphol tekende zich al een poos af.

Schiphol verwerkte 12,4 procent meer passagiers in Q1, in vergelijking met de eerste drie maanden van 2015 en kwam uit op een aantal van 12,95 miljoen. Frankfurt groeide 3,3 procent en bleef in aantallen net achter Schiphol: 12,92 miljoen. De inhaalslag tekende zich eerder al af, omdat Schiphol van de grote hubs in Europa al geruime tijd de snelste groeier is.

Ook in Q1 2016 bleef Schiphol in groeipercentage niet alleen Frankfurt voor, maar ook marktleider Heathrow (plus 2,6 procent), nummer twee Parijs Charles de Gaulle (plus 1,2 procent) en nummer drie Istanbul Atatürk (plus 6,5 procent). Schiphol was jarenlang de vierde luchthaven van Europa, achter de ‘grote drie’. Enkele jaren geleden passeerde Istanbul Schiphol op de ranglijst, maar nu is Schiphol in de voorlopige lijst van 2016 dus weer terug op de vierde stek.

Uit de cijfers van ACI blijkt verder dat de luchthavens in de EU het in Q1 beter deden (plus 8,2 procent) dan die in niet-EU-landen in Europa (plus 6,2 procent). De terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart en de politieke onzekerheid in de EU door de vluchtelingenstromen hebben volgens ACI geen negatief effect gehad op het luchtverkeer. Uitzondering vormt uiteraard Brussels Airport Zaventem waar het aantal passagiers in maart kelderde met 30 procent. Daardoor daalde het verkeer op Zaventem ook in het eerste kwartaal: -5,3 procent.

Daar staat een groep van zestien luchthavens in de EU tegenover die in Q1 boven de tien procent groei uitkwamen. Grootste stijger was Dublin (plus 17,5 procent), gevolgd door Barcelona (plus 16,1 procent), Kopenhagen (plus 13,2 procent), Schiphol (plus 12,4 procent) en Madrid (plus 11,9 procent).

Het vrachtverkeer in Europa nam licht toe met een plus van 2,1 procent. Ook hier presteerden de landen van de EU beter dan niet-EU. Sterker nog: in de naties buiten de EU die vallen onder het werkgebied van ACI Europe daalde het vrachtverkeer met 0,2 procent.

Olivier Jankovec, de directeur-generaal van ACI Europe, spreekt in een verklaring over een “excellente prestatie” van de Europese luchthavens. “Als we de geopolitieke en veiligheidsrisico’s in Europa binnen de perken kunnen houden en de olie betaalbaar blijft, ben ik optimistisch over de rest van het jaar.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

12/08/2020

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich…

Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….