Home / Luchthavens / Schiphol op scherp voor overgang centrale security

Schiphol op scherp voor overgang centrale security

Schiphol op scherp voor overgang centrale security

Met minder dan twee weken te gaan, is het alle hens aan dek op Schiphol in voorbereiding op de overgang van decentrale naar centrale beveiliging. Dat gebeurt in de nacht van 2 op 3 juni. “We zijn het point of no return voorbij. Die nacht gaan we over. Het is een zeer complexe operatie, maar ik heb er 100 procent vertrouwen in,” zei CEO Jos Nijhuis van Schiphol tegen Zakenreis.

Op 3 juni worden meer dan honderd decentrale beveiligingspunten bij de gates, vervangen door twee centrale beveiligingsdoorgangen in vertrekhal 2 en 3. Om dat te realiseren wordt er flink verbouwd op de luchthaven. Boven de incheckbalies worden extra verdiepingen gebouwd om ruimte te bieden aan de centrale beveiligingsfilters.

De bouw is nog in volle gang. Nijhuis vergelijkt de overgang naar een centrale beveiliging voor de hele luchthaven met de verbouwing van een huis. “Als de datum nadert, denk je dat het nooit op tijd af is. Maar op het laatste moment valt alles toch op zijn plaats.”

Schiphol heeft al een paar maanden ervaring op kunnen doen met een centraal beveiligingssysteem. De luchthaven is voor het Schengengebied (vertrekhal 1) in oktober vorig jaar al over gegaan op centrale security. “Daar hebben we van geleerd,” aldus Nijhuis. Schiphol ging ervan uit dat de nieuwe werkwijze zich voor passagiers vanzelf wees, dat bleek niet het geval. Daardoor ontstonden er af en toe opstoppingen.

Inmiddels staan er dan ook beveiligers bij de ingang van de centrale security-filters om passagiers actief te begeleiden. De beveiligers hebben volgens de luchthaven inmiddels voldoende ervaring opgedaan met de nieuwe werkwijze om de overgang van de hele luchthaven op de central security met vertrouwen tegemoet te zien. In de ochtend van 3 juni worden tientallen extra beveiligers ingezet.

Transferpassagiers krijgen vanaf 3 juni ook te maken met de nieuwe werkwijze. Zij worden voortaan ook op centrale punten gecontroleerd op veiligheidsaspecten, als dit nog niet afdoende op de luchthaven van vertrek is gebeurd. Niet gecontroleerde passagiers komen dan ook niet meer in aanraking met wel gecontroleerde passagiers.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…