Home / Luchthavens / Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro subsidie toegekend aan een consortium van 29 partijen, onder leiding van de Schiphol Group om de overgang naar duurzaam luchtvervoer te versnellen.

De financiële steun vormt een onderdeel van de Europese Green Deal, die de Commissie eind 2019 lanceerde. “De partijen willen de uitrol van duurzame technologie in de luchtvaart versnellen en bijdragen aan klimaatneutrale en afvalvrije luchthavens in 2030,” schrijft Schiphol in een communiqué. Schiphol zelf wordt ‘een proeftuin’ voor zeventien projecten die op touw staan, te beginnen in januari 2022 en lopend tot december 2025.

De samenwerking betreft luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstituten en andere partijen, onder de naam Tulips. Tot de partners behoren behalve Schiphol onder meer de luchthavens van Oslo (Noorwegen is geen EU-lid, maar neemt wel deel) en Turijn, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, TNO, KLM, de haven van Amsterdam en Zepp.solutions: een Nederlandse startup die zich heeft toegelegd op de productie van fuel-cell-technologie, op basis van waterstof.

SAF
Behalve verduurzaming van de operatie van de luchthavens zelf, zal ook gekeken worden naar alternatieve energiebronnen voor vliegtuigen. “Faciliteiten voor het elektrisch- of met waterstof opladen van vliegtuigen worden getest, de grootschalige levering van Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt geïntroduceerd en geoptimaliseerd en circulair materiaalgebruik wordt verbeterd,” schrijft Schiphol.

“Er worden demonstraties uitgevoerd om ultrafijnstof af te vangen van startende en vertrekkende vluchten. Ook zal de volledige reis van passagiers en vracht onderzocht worden en worden oplossingen aangedragen voor een optimale mix van verschillende vormen van vervoer.”

Schiphol zegt te verwachten dat de resultaten ‘een aanzienlijke bijdrage’ zullen leveren aan het verduurzamen van de luchtvaartsector. “De opgedane kennis wordt publiekelijk gedeeld met de luchtvaartsector en andere Europese luchthavens, zodat zij aan de hand van praktische stappenplannen de TULIPS-technologieën en concepten ook kunnen toepassen.”

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…