Home / Luchthavens / Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

Schiphol leidt EU-project verduurzaming luchtvaart

De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro subsidie toegekend aan een consortium van 29 partijen, onder leiding van de Schiphol Group om de overgang naar duurzaam luchtvervoer te versnellen.

De financiële steun vormt een onderdeel van de Europese Green Deal, die de Commissie eind 2019 lanceerde. “De partijen willen de uitrol van duurzame technologie in de luchtvaart versnellen en bijdragen aan klimaatneutrale en afvalvrije luchthavens in 2030,” schrijft Schiphol in een communiqué. Schiphol zelf wordt ‘een proeftuin’ voor zeventien projecten die op touw staan, te beginnen in januari 2022 en lopend tot december 2025.

De samenwerking betreft luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstituten en andere partijen, onder de naam Tulips. Tot de partners behoren behalve Schiphol onder meer de luchthavens van Oslo (Noorwegen is geen EU-lid, maar neemt wel deel) en Turijn, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, TNO, KLM, de haven van Amsterdam en Zepp.solutions: een Nederlandse startup die zich heeft toegelegd op de productie van fuel-cell-technologie, op basis van waterstof.

SAF
Behalve verduurzaming van de operatie van de luchthavens zelf, zal ook gekeken worden naar alternatieve energiebronnen voor vliegtuigen. “Faciliteiten voor het elektrisch- of met waterstof opladen van vliegtuigen worden getest, de grootschalige levering van Sustainable Aviation Fuel (SAF) wordt geïntroduceerd en geoptimaliseerd en circulair materiaalgebruik wordt verbeterd,” schrijft Schiphol.

“Er worden demonstraties uitgevoerd om ultrafijnstof af te vangen van startende en vertrekkende vluchten. Ook zal de volledige reis van passagiers en vracht onderzocht worden en worden oplossingen aangedragen voor een optimale mix van verschillende vormen van vervoer.”

Schiphol zegt te verwachten dat de resultaten ‘een aanzienlijke bijdrage’ zullen leveren aan het verduurzamen van de luchtvaartsector. “De opgedane kennis wordt publiekelijk gedeeld met de luchtvaartsector en andere Europese luchthavens, zodat zij aan de hand van praktische stappenplannen de TULIPS-technologieën en concepten ook kunnen toepassen.”

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…