Home / Luchthavens / Schiphol blijft goedkoop

Schiphol blijft goedkoop

Schiphol blijft goedkoop

Schiphol was in 2016 voor airlines goedkoper dan andere luchthavens in West-Europa en voor het eerst ook even voordelig als Dubai. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het rapport van SEO bevestigt de trend van de afgelopen jaren, waarbij Schiphol steeds als een van de voordeligste luchthavens onder de grote hubs uit de bus kwam.

De benchmark laat zien hoe het kostenniveau op Schiphol is ten opzichte van tien grote concurrerende luchthavens. Per luchthaven is berekend wat door luchtvaartmaatschappijen betaald moet worden voor een pakket van vluchten en vliegtuigtypen dat representatief is voor Schiphol. Het gaat daarbij om zowel de luchthavengelden die de luchthavens zelf in rekening brengen als andere heffingen, zoals de tarieven voor verkeersleiding en overheidsheffingen.

Schiphol was in 2016 goedkoper dan alle andere belangrijke West-Europese luchthavens en is dit jaar voor het eerst even goedkoop als Dubai. Istanbul is de enige luchthaven in de benchmark waar luchtvaartmaatschappijen minder hoeven te betalen dan op Schiphol. Londen Heathrow is het duurst en daarna volgen de luchthavens Frankfurt, Londen Gatwick, Parijs Charles de Gaulle, Zürich, München, Madrid en Brussel.

In 2016 is Schiphol nog eens 13 procent goedkoper geworden. Ten opzichte van 2003 noteert Schiphol met een kostenstijging van een procent een veel kleinere toename dan alle andere luchthavens. “Ik ben verheugd over de positieve resultaten,” zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw spreekt over ‘een concurrerend kostenniveau en uitstekende netwerkkwaliteit’.

Schiphol was in 2016 ook op afstand de snelst groeiende hub van Europa en klom op naar de derde plek, achter Heathrow (kleine groei) en Parijs Charles de Gaulle (vrijwel geen groei). Het verkeer op Frankfurt en Istanbul kromp.

Morgen presenteert Schiphol de financiële jaarcijfers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…