Home / Luchthavens / Schiphol blijft goedkoop

Schiphol blijft goedkoop

Schiphol blijft goedkoop

Schiphol was in 2016 voor airlines goedkoper dan andere luchthavens in West-Europa en voor het eerst ook even voordelig als Dubai. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het rapport van SEO bevestigt de trend van de afgelopen jaren, waarbij Schiphol steeds als een van de voordeligste luchthavens onder de grote hubs uit de bus kwam.

De benchmark laat zien hoe het kostenniveau op Schiphol is ten opzichte van tien grote concurrerende luchthavens. Per luchthaven is berekend wat door luchtvaartmaatschappijen betaald moet worden voor een pakket van vluchten en vliegtuigtypen dat representatief is voor Schiphol. Het gaat daarbij om zowel de luchthavengelden die de luchthavens zelf in rekening brengen als andere heffingen, zoals de tarieven voor verkeersleiding en overheidsheffingen.

Schiphol was in 2016 goedkoper dan alle andere belangrijke West-Europese luchthavens en is dit jaar voor het eerst even goedkoop als Dubai. Istanbul is de enige luchthaven in de benchmark waar luchtvaartmaatschappijen minder hoeven te betalen dan op Schiphol. Londen Heathrow is het duurst en daarna volgen de luchthavens Frankfurt, Londen Gatwick, Parijs Charles de Gaulle, Zürich, München, Madrid en Brussel.

In 2016 is Schiphol nog eens 13 procent goedkoper geworden. Ten opzichte van 2003 noteert Schiphol met een kostenstijging van een procent een veel kleinere toename dan alle andere luchthavens. “Ik ben verheugd over de positieve resultaten,” zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw spreekt over ‘een concurrerend kostenniveau en uitstekende netwerkkwaliteit’.

Schiphol was in 2016 ook op afstand de snelst groeiende hub van Europa en klom op naar de derde plek, achter Heathrow (kleine groei) en Parijs Charles de Gaulle (vrijwel geen groei). Het verkeer op Frankfurt en Istanbul kromp.

Morgen presenteert Schiphol de financiële jaarcijfers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…