Home / Luchthavens / Schiphol in oktober -82 pct

Schiphol in oktober -82 pct

Schiphol in oktober -82 pct

Vorige maand reisden via Schiphol 82 procent minder passagiers dan in oktober 2019, zo heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Ten opzichte van september (daling 79,4 procent) zakte het verkeer weer verder weg.

Het aantal passagiers dat overstapte daalde in oktober het minst: 73 procent,  terwijl het getal voor arriverende en vertrekkende passagiers met 87 procent naar beneden ging. In totaal reisden 1,14 miljoen mensen via Schiphol, tegenover 6,43 miljoen in dezelfde maand een jaar geleden.

“Net zoals eerder dit jaar heeft de tweede golf besmettingen tot toegenomen reisrestricties en afgenomen reisbereidheid geleid,” zegt Schiphol. “Gedurende oktober is het aantal vluchten en passagiers geleidelijk afgenomen. De drukste dag van de maand (2/10) telde 748 vliegtuigbewegingen en bijna 48.000 passagiers, terwijl de rustigste dag (27/10) 491 vliegtuigbewegingen en nog geen 25.000 passagiers telde.”

Vracht
Het aantal vliegbewegingen daalde naar verhouding minder: -56 procent. Dit komt doordat het aantal vrachtvluchten is gestegen en airlines op de vliegtuigen die zij wel inzetten genoegen namen met een lagere bezettingsgraad.

Het aantal vrachtvluchten (full freighters) steeg met 60 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De vraag naar vervoerde vracht steeg op zich niet, maar door het uitvallen van veel passagiersvliegtuigen was de beschikbare belly capaciteit veel lager. Het totaal vervoerde tonnage via Schiphol daalde in oktober licht, met 2 procent.

Deze maand verwacht Schiphol een verdere daling van de aantallen passagiers, in vergelijking met oktober, als gevolg van de reisrestricties. Sinds 5 november raadt de Nederlandse regering elke vliegreis af, uitgezonderd naar Curaçao en Bonaire.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….