
Schiphol grijpt de corona-crisis aan om de komst van de hyperloop te stimuleren en wil zo van de luchthaven een ‘duurzame, multimodale hub’ maken. Het bedrijf werkt samen met Hardt Hyperloop, een start-up van Delftse studenten.
De samenwerking is niet nieuw: in 2018 ging Schiphol in zee met Hardt, maar wat toen een probeersel leek, is nu veel serieuzer geworden, ‘dankzij’ corona. De pandemie dwingt veel sectoren, ook de vervoersbranche, tot het zoeken van nieuwe opties.
Hyperloop is een vervoerssysteem waarbij een trein, met passagiers, eerst vacuüm wordt gezogen en zich vervolgens zonder brandstof op hoge snelheid (1.200 km p/u) verplaatst, door een buis. Bij realisatie is de hyperloop het snelste en meest duurzame systeem voor afstanden tot duizend kilometer. In hoeverre hyperloop ‘veiliger’ is, wat hygiëne betreft, is nog niet duidelijk, maar er is nog tijd genoeg om dat uit te vinden.
De realisatie van de hyperloop kan nog tientallen jaren duren. Schiphol mikt op het jaar 2050, wanneer 12,5 miljoen passagiers er gebruik van zouden kunnen maken vanuit Nederland. Hardt schat dat over dertig jaar 73 miljoen mensen zich tussen de Europese grote steden per hyperloop kunnen verplaatsen.
“De luchtvaartsector bevindt zich in een situatie die we nog nooit hebben meegemaakt. Het herstel zal een aantal jaar duren, maar het is van belang om te blijven investeren in innovatie en duurzaamheid,” zegt Hassan Charaf, het hoofd innovatie van de Schiphol Group, in een verklaring. “We vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, om te kunnen voldoen aan de vraag naar duurzaam vervoer in de toekomst.”