Home / Luchthavens / Schiphol heft SeeBuyFly op

Schiphol heft SeeBuyFly op

Schiphol heft SeeBuyFly op

Schiphols merk SeeBuyFly verdwijnt, te midden van een arbeidsconflict. Directeur Simon Asmus benadrukt tegen Zakenreis dat de twee kwesties niets met elkaar te maken hebben. De FNV is verrast door de ontstane situatie.

SeeBuyFly, met de knalgele tasjes, bestaat sinds 1957 en wordt als formule op Schiphol door tal van bedrijven gebruikt. Schiphol Airport Retail (SAR) is het grootste bedrijf dat het merk  hanteert. De Schiphol Group heeft zelf besloten zich commercieel opnieuw uit te vinden, de winkeliers konden hierbij feedback geven, zegt Asmus.

De luchthaven vindt dat SeeBuyFly “niet meer van deze tijd” is en besloot tot een koerswijziging. Passagiers krijgen voorlopig hun aankopen op Schiphol nog verpakt in de oude tasjes, maar deze zullen de komende tijd verdwijnen, zegt een woordvoerder. Op de gevels en andere publicatiepunten van de luchthaven is de aanduiding SeeBuyFly inmiddels vervangen. Oranje is in de nieuwe marketing de overheersende kleur.

Totaalbeleving
In een communiqué onder de kop: “Winkelen op Schiphol in nieuw jasje met focus op totaalbeleving” spreekt het luchthavenbedrijf over een ‘nieuwe positionering’ voor de winkels en de horeca. In de tweede alinea staat dat SeeBuyFly, jarenlang hét commerciële uithangbord van de luchthaven, verdwijnt. “De associatie van SeeBuyFly gaat over de prijs van een product,” zegt de woordvoerder en daar wilde Schiphol van af. De luchthaven zelf heeft ook belangen in de retail: voor SAR is dit 40 procent, de andere 60 procent zijn van het Duitse familiebedrijf Gebr. Heinemann.

Vakbond FNV is verrast door de situatie. Bestuurder Margje van der Woude zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen rond SeeBuyFly. “De medewerkers weten dat het logo gaat verdwijnen en er nieuwe kleding in de planning staat. Voor hen is het verder ook nog niet duidelijk.”

Conflict
Tegelijkertijd loopt er al enige tijd een arbeidsconflict tussen de directie van SAR en de medewerkers, die vinden dat hen de inspraak wordt ontnomen doordat de cao is vervangen door een goedkopere arbeidsvoorwaardenregeling (AVR). Onder aanvoering van de FNV hielden ze vorige week daarom een korte werkonderbreking. De bond zegt dat SAR de afgelopen jaren ‘miljoenen euro’s winst’ heeft gemaakt, terwijl de lonen gelijk zouden zijn gebleven.

Simon Asmus (rechts op de foto) heeft een andere interpretatie: “Ja, we zijn het niet helemaal eens met het personeel, maar onze inzet is wel degelijk om te komen tot een nieuwe cao. De oude liep af, per 1 april en daarom hebben we tijdelijk een AVR aangewend voor nieuwe medewerkers. Zodra we een akkoord hebben met de bonden over een cao, zullen alle personeelsleden daar onder gaan vallen.”

Verlies
Schiphol Airport Retail heeft intussen zwaar te lijden onder de pandemie. Hoewel het aantal passagiers weer toeneemt, in vergelijking met voorgaande maanden, zit de omzet van SAR nog maar rond de 30 procent van die uit 2019. Asmus: “Ik hoef niet uit te leggen dat we daarmee financieel verlies draaien.”

SAR kromp het aantal medewerkers tijdens de coronacrisis fors: ruim de helft van de banen verdween, van de oorspronkelijke 280 FTE’s zijn er nog 130 over, het minimale aantal dat nodig is om de winkels draaiende te houden, zegt Asmus. Zijn bedrijf kon alleen overleven door loonsubsidie: “Zonder NOW hadden we nu niet meer bestaan. We zijn de overheid daar zeer dankbaar voor.” Simon Asmus benadrukt dat daarnaast de aandeelhouders Heinemann en Schiphol “grote steun” hebben verleend aan SAR, door het aanbieden om betalingen uit te stellen tot onbepaalde tijd, “tot we het weer kunnen betalen.”

Foto’s © Schiphol, Simon Asmus

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…