Home / Luchthavens / Schiphol haalt bakzeil

Schiphol haalt bakzeil

Schiphol haalt bakzeil

Schiphol heeft vandaag het kort geding verloren dat was aangespannen tegen de beveiligers die hun acties op de luchthaven willen verlengen. De voorzieningenrechter heeft de beveiligers in het gelijk gesteld. Passagiers kunnen hinder ondervinden van de acties, door langere wachtrijen.

Op Schiphol zijn 1.200 mensen werkzaam in beveiligingsbedrijven. Vanaf vanavond mogen zij vijf keer per dag vijftien minuten het werk neerleggen in plaats van drie keer per dag tien minuten, zoals tot nu toe.

Schiphol wilde een totaalverbod op de acties bij de beveiliging, tot 30 september en als dat niet haalbaar was een rem op zwaardere acties, maar de voorzieningenrechter in Haarlem is daar niet in meegegaan. Na 2 september, als de vakantieperiode is afgelopen, mogen de beveiligers wat de rechtbank betreft voor onbepaalde tijd staken.

Groter geheel
De acties op Schiphol vormen deel van een groter geheel; de bonden onderhandelen met werkgevers over een nieuwe cao voor alle 31.000 beveiligers in Nederland. Het overleg hierover is evenwel stukgelopen en de acties zijn bedoeld om de eisen van de beveiligers kracht bij te zetten. Het gaat zowel om de cao Particuliere Beveiliging als de cao G4S Aviation Security, waar Schiphol mee te maken heeft.

Tanja Schrijver, bestuurder van FNV Beveiliging, zegt in een verklaring zich gesterkt te voelen door de rechterlijke uitspraken. ‘De beveiligers hebben minimaal een goede loonsverhoging in 2018 nodig om er niet nog meer op achteruit te gaan. Ze doen belangrijk werk met vaak zware roosters,’ aldus Schrijver.

‘Juist daarom zijn niet alleen de loonsverhoging maar ook afspraken over gezonde roosters zo belangrijk. Bij alle beveiligingsbedrijven zijn personeelstekorten en die verdwijnen alleen als de branche aantrekkelijker wordt. En dat kan, onder andere, door in te gaan op onze eisen.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Schiphol test Seamless Flow

Schiphol test Seamless Flow

18/02/2019

Schiphol is een nieuwe proef begonnen met de zogenoemde Seamless Flow, boarden via gezichtsherkenning. Na een eerdere test met KLM is nu de beurt aan passagiers van Cathay Pacific om…

Positie Elbers onduidelijk

Positie Elbers onduidelijk

18/02/2019

Over de positie van KLM-topman Pieter Elbers bestaat naar buiten toe nog altijd grote onduidelijkheid. Terwijl La Tribune heeft gemeld dat Elbers’ herbenoeming rond is, zwijgen andere Franse media, evenals…