Home / Luchthavens / Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol meldt dinsdag dat het vliegverkeer deze maand naar verhouding weer behoorlijk zal toenemen. De luchthaven verwacht 40.000 tot 60.000 reizigers per dag, nog steeds slechts een kwart van het aantal in juli 2019.

Maar Schiphol prijst zich gelukkig met de groei ten opzichte van de afgelopen maanden. In april 2020 verschrompelde het reizigersvolume, met een daling van 98 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei was het verkeer 97 procent minder (dan in mei 2019).

In die twee maanden waren er nog zo’n 125 vluchten en 6.000 reizigers per dag. Juni zal waarschijnlijk beter hebben uitgepakt – Schiphol komt volgende week met de maandcijfers – omdat het aantal landen dat de grenzen opende toenam.

In juli lijkt er sprake te zullen zijn van meer herstel. Schiphol denkt uit te komen op 500 à 650 vluchten en 40.000 tot 60.000 reizigers per dag. De luchthaven brengt nog even de getallen van vorig jaar rond deze tijd in herinnering: 1.450 dagelijkse vluchten en 210.000 passagiers.

Meer geluid
Meer vliegbewegingen betekent ook dat het geluid boven de gebieden die onder de aan- en afvoerroutes liggen weer zal toenemen. De luchthaven zegt omwonenden hiervan op de hoogte te zullen stellen.

Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceerden juist in maart 2020 een gezamenlijk programma om geluidshinder door vliegverkeer af te laten nemen. Hoewel door de coronacrisis de uitstoot van geluid sindsdien is gedecimeerd en nu ver onder de norm ligt, zegt Schiphol de uitvoering van het plan ‘onverminderd’ door te zetten.

De maatregelen gaan over baangebruik, vliegtuigtypes, vliegroutes overdag en vliegen in de nacht. LVNL en Schiphol ontwikkelden het programma in samenwerking met bewoners en bestuurders. De airport voegde er eigen expertise en innovaties in luchtvaarttechnieken en -systemen aan toe.

Als voorbeeld noemen de twee partijen de nieuwe procedures van LVNL in het luchtverkeersleidingssysteem, waarmee geluidshinder van nachtvluchten voor bewoners ten noorden van Schiphol afneemt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…