Home / Luchthavens / Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol groeit tot een kwart van het verkeer uit juli 2019

Schiphol meldt dinsdag dat het vliegverkeer deze maand naar verhouding weer behoorlijk zal toenemen. De luchthaven verwacht 40.000 tot 60.000 reizigers per dag, nog steeds slechts een kwart van het aantal in juli 2019.

Maar Schiphol prijst zich gelukkig met de groei ten opzichte van de afgelopen maanden. In april 2020 verschrompelde het reizigersvolume, met een daling van 98 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei was het verkeer 97 procent minder (dan in mei 2019).

In die twee maanden waren er nog zo’n 125 vluchten en 6.000 reizigers per dag. Juni zal waarschijnlijk beter hebben uitgepakt – Schiphol komt volgende week met de maandcijfers – omdat het aantal landen dat de grenzen opende toenam.

In juli lijkt er sprake te zullen zijn van meer herstel. Schiphol denkt uit te komen op 500 à 650 vluchten en 40.000 tot 60.000 reizigers per dag. De luchthaven brengt nog even de getallen van vorig jaar rond deze tijd in herinnering: 1.450 dagelijkse vluchten en 210.000 passagiers.

Meer geluid
Meer vliegbewegingen betekent ook dat het geluid boven de gebieden die onder de aan- en afvoerroutes liggen weer zal toenemen. De luchthaven zegt omwonenden hiervan op de hoogte te zullen stellen.

Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceerden juist in maart 2020 een gezamenlijk programma om geluidshinder door vliegverkeer af te laten nemen. Hoewel door de coronacrisis de uitstoot van geluid sindsdien is gedecimeerd en nu ver onder de norm ligt, zegt Schiphol de uitvoering van het plan ‘onverminderd’ door te zetten.

De maatregelen gaan over baangebruik, vliegtuigtypes, vliegroutes overdag en vliegen in de nacht. LVNL en Schiphol ontwikkelden het programma in samenwerking met bewoners en bestuurders. De airport voegde er eigen expertise en innovaties in luchtvaarttechnieken en -systemen aan toe.

Als voorbeeld noemen de twee partijen de nieuwe procedures van LVNL in het luchtverkeersleidingssysteem, waarmee geluidshinder van nachtvluchten voor bewoners ten noorden van Schiphol afneemt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…