Home / Luchthavens / Schiphol en ADP uit elkaar

Schiphol en ADP uit elkaar

Schiphol en ADP uit elkaar

Schiphol en Aéroports de Paris verbreken na dertien jaar hun samenwerking, in november van dit jaar. Dit is woensdagavond bekendgemaakt, nabeurs. De wederzijdse aandelen zullen via een ‘ordelijke verkoop’ in andere handen komen.

De overeenkomst tussen de Royal Schiphol Group en Aéroports de Paris (ADP) – vóór corona de nummers twee en drie airports van Europa – dateert van 2008 en liep aanvankelijk tot 30 november 2020. Vorig jaar besloten de twee partijen vanwege ‘de onzekerheden rond de COVID-19 crisis’ de samenwerking met een jaar te verlengen. Het partnership heet officieel Hublink, een naam die nooit is aangeslagen en vrijwel niet wordt gebruikt.

De twee bedrijven zien nu na overleg af van een nieuwe verlenging van de samenwerking, die daarmee eindigt op 30 november 2021. Over en weer bezitten Schiphol en ADP sinds 2008 acht procent van elkaars aandelen. Volgens Schiphol komt er een ‘ordelijke verkoop’ hiervan binnen een periode van 18 maanden, tot uiterlijk 30 mei 2023.

De samenwerking kwam dertien jaar geleden tot stand in het verlengde van de fusie tussen Air France en KLM (feitelijk de overname door Air France van KLM), in 2004. Het idee was destijds dat de luchthavens zouden kunnen meeprofiteren van de synergie tussen de airlines.

Lange tijd verliep de deal goed, maar door de coronacrisis is alles anders geworden. De waarde die ADP nu nog toekent aan het belang in Schiphol is veel lager dan omgekeerd. Mogelijk dat deze discrepantie heeft geleid tot de breuk. Wat een en ander betekent voor Air France en KLM is nog niet duidelijk.

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…