Home / Luchthavens / Schiphol: daling 80 pct in juli

Schiphol: daling 80 pct in juli

Schiphol: daling 80 pct in juli

Het aantal passagiers op Schiphol is vorige maand gedaald met 80 procent ten opzichte van juli 2019. De cijfers zijn wel een relatieve verbetering, na de terugval tussen april en juni. Intussen doemen er nieuwe reisbeperkingen die het vervoer opnieuw zouden kunnen drukken.

In totaal reisden er 1,34 miljoen mensen in juli 2020 via Schiphol; een jaar eerder waren dat 6,72 miljoen. Het aantal vrachtvluchten (full freighters) steeg wel fors, maar het vervoerde tonnage daalde niettemin, door het wegvallen van veel belly capaciteit van passagiersvliegtuigen.

Schiphol spreekt over “een sprong in bedrijvigheid” in juli ten opzichte van de maanden ervoor. In april was de neergang in passagiersaantallen 98 procent, in mei 97 procent en in juni 93 procent. Het herstel was voornamelijk binnen Europa, waar sprake was van “een relatieve opleving” al bleef het aantal reizigers “beperkt” in vergelijking met juli 2019.

Intercontinentaal lag het vliegverkeer in juli nog steeds grotendeels plat. Schiphol geeft voor China, de Verenigde Arabische Emiraten en Noord-Amerika een teruggang aan tussen de 86 procent en 92 procent. Hierin lijkt de komende maanden nog geen verandering te komen.

De luchthaven verwacht deze maand dat de stijgende lijn zich doorzet. “Schiphol ademt mee met het ingezette herstel en zorgt dat voldoende capaciteit beschikbaar is om het aantal passagiers en vluchten veilig en efficiënt af te handelen,” zegt het bedrijf.

Waar deze prognose nog geen rekening mee houdt is de recente opleving van het virus, in Nederland en andere Europese naties. Het Verenigd Koninkrijk voert voor reizigers afkomstig uit Nederland (en Frankrijk) vanaf zaterdag 15 augustus daarom opnieuw een quarantaineplicht van twee weken in. De vraag naar tickets vanuit en naar de UK, zal naar verwachting, zolang de plicht duurt, weer aanzienlijk dalen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…