Home / Luchthavens / Schiphol: daling 80 pct in juli

Schiphol: daling 80 pct in juli

Schiphol: daling 80 pct in juli

Het aantal passagiers op Schiphol is vorige maand gedaald met 80 procent ten opzichte van juli 2019. De cijfers zijn wel een relatieve verbetering, na de terugval tussen april en juni. Intussen doemen er nieuwe reisbeperkingen die het vervoer opnieuw zouden kunnen drukken.

In totaal reisden er 1,34 miljoen mensen in juli 2020 via Schiphol; een jaar eerder waren dat 6,72 miljoen. Het aantal vrachtvluchten (full freighters) steeg wel fors, maar het vervoerde tonnage daalde niettemin, door het wegvallen van veel belly capaciteit van passagiersvliegtuigen.

Schiphol spreekt over “een sprong in bedrijvigheid” in juli ten opzichte van de maanden ervoor. In april was de neergang in passagiersaantallen 98 procent, in mei 97 procent en in juni 93 procent. Het herstel was voornamelijk binnen Europa, waar sprake was van “een relatieve opleving” al bleef het aantal reizigers “beperkt” in vergelijking met juli 2019.

Intercontinentaal lag het vliegverkeer in juli nog steeds grotendeels plat. Schiphol geeft voor China, de Verenigde Arabische Emiraten en Noord-Amerika een teruggang aan tussen de 86 procent en 92 procent. Hierin lijkt de komende maanden nog geen verandering te komen.

De luchthaven verwacht deze maand dat de stijgende lijn zich doorzet. “Schiphol ademt mee met het ingezette herstel en zorgt dat voldoende capaciteit beschikbaar is om het aantal passagiers en vluchten veilig en efficiënt af te handelen,” zegt het bedrijf.

Waar deze prognose nog geen rekening mee houdt is de recente opleving van het virus, in Nederland en andere Europese naties. Het Verenigd Koninkrijk voert voor reizigers afkomstig uit Nederland (en Frankrijk) vanaf zaterdag 15 augustus daarom opnieuw een quarantaineplicht van twee weken in. De vraag naar tickets vanuit en naar de UK, zal naar verwachting, zolang de plicht duurt, weer aanzienlijk dalen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…