Home / Luchthavens / Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol kan in 2016 uitkomen boven de 65 miljoen vervoerde passagiers en passeert dan waarschijnlijk Frankfurt. De groei over het eerste kwartaal van Schiphol was 12,4 procent. Als de luchthaven die trend aanhoudt gaat het van 58,3 miljoen in 2015 naar meer dan 65 miljoen passagiers dit jaar.

In maart lag de groei met 13,1 procent nog hoger dan het gemiddelde over de eerste drie maanden. Het groeitempo van Schiphol lag de afgelopen jaren ook steeds hoger dan dat van de drie concurrenten in West-Europa: marktleider Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle (2) en Frankfurt (4). Istanbul Atatürk Airport, in 2013 nog de vijfde luchthaven van Europa, steeg sindsdien via plek vier naar plaats drie in 2015 (61,3 miljoen passagiers, net boven Frankfurt) en heeft zich tussen de West-Europese airports genesteld. Schiphol staat nu nog op de vijfde stek.

Frankfurt (FRA) realiseerde in het eerste kwartaal een passagierstoename van 3,3 procent. Extrapolatie van het aantal van 61 miljoen passagiers uit 2015 op de grootste luchthaven van Duitsland betekent dat FRA dit jaar zou uitkomen op 63 miljoen passagiers, twee miljoen minder dan Schiphol. Ook Parijs Charles de Gaulle (CDG) komt in het zicht van Schiphol, want CDG vertoonde de eerste drie maanden maar een geringe groei van 1,3 procent en zou met dat percentage over het hele jaar 66,5 miljoen passagiers vervoeren.

Alleen Londen Heathrow (LHR) blijft nog ruim aan kop. Vorig jaar verwerkte LHR een kleine 75 miljoen passagiers. De eerste drie maanden van 2016 was er een passagierstoename van 2,6 procent. Heathrow kan in vliegbewegingen nauwelijks meer groeien door een gebrek aan capaciteit, met slechts twee runways. De groei komt hoofdzakelijk uit de inzet van grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A380.

Overigens is CDG maar een halve concurrent van Schiphol, want het moederbedrijf Aéroport de Paris (ADP), waarin ook Parijs Orly en andere luchthavens deel van uit maken, heeft een belang van 8 procent in Schiphol, dat omgekeerd ook een belang van 8 procent in ADP heeft.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…

Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…