Home / Luchthavens / Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol achterhaalt Frankfurt

Schiphol kan in 2016 uitkomen boven de 65 miljoen vervoerde passagiers en passeert dan waarschijnlijk Frankfurt. De groei over het eerste kwartaal van Schiphol was 12,4 procent. Als de luchthaven die trend aanhoudt gaat het van 58,3 miljoen in 2015 naar meer dan 65 miljoen passagiers dit jaar.

In maart lag de groei met 13,1 procent nog hoger dan het gemiddelde over de eerste drie maanden. Het groeitempo van Schiphol lag de afgelopen jaren ook steeds hoger dan dat van de drie concurrenten in West-Europa: marktleider Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle (2) en Frankfurt (4). Istanbul Atatürk Airport, in 2013 nog de vijfde luchthaven van Europa, steeg sindsdien via plek vier naar plaats drie in 2015 (61,3 miljoen passagiers, net boven Frankfurt) en heeft zich tussen de West-Europese airports genesteld. Schiphol staat nu nog op de vijfde stek.

Frankfurt (FRA) realiseerde in het eerste kwartaal een passagierstoename van 3,3 procent. Extrapolatie van het aantal van 61 miljoen passagiers uit 2015 op de grootste luchthaven van Duitsland betekent dat FRA dit jaar zou uitkomen op 63 miljoen passagiers, twee miljoen minder dan Schiphol. Ook Parijs Charles de Gaulle (CDG) komt in het zicht van Schiphol, want CDG vertoonde de eerste drie maanden maar een geringe groei van 1,3 procent en zou met dat percentage over het hele jaar 66,5 miljoen passagiers vervoeren.

Alleen Londen Heathrow (LHR) blijft nog ruim aan kop. Vorig jaar verwerkte LHR een kleine 75 miljoen passagiers. De eerste drie maanden van 2016 was er een passagierstoename van 2,6 procent. Heathrow kan in vliegbewegingen nauwelijks meer groeien door een gebrek aan capaciteit, met slechts twee runways. De groei komt hoofdzakelijk uit de inzet van grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A380.

Overigens is CDG maar een halve concurrent van Schiphol, want het moederbedrijf Aéroport de Paris (ADP), waarin ook Parijs Orly en andere luchthavens deel van uit maken, heeft een belang van 8 procent in Schiphol, dat omgekeerd ook een belang van 8 procent in ADP heeft.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

12/08/2020

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich…

Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….