Home / Luchthavens / Schiphol 98 procent in de min

Schiphol 98 procent in de min

Schiphol 98 procent in de min

Het aantal passagiers op Schiphol is in april gedaald met 98 procent. Dit heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Voor mei verwacht de luchthaven geen verbetering, maar blijft zij wel open om ‘Nederland te blijven verbinden met de rest van de wereld.’

In april 2019 was het aantal passagiers dat vertrok van of aankwam op Schiphol 6,1 miljoen. Door de corona-pandemie waren daar in april 2020 nog 126.877 van overgebleven, dat is 2,1 procent. Op andere grote luchthavens in Europa is het beeld identiek – ze zijn vrijwel tot stilstand gekomen.

Het april-getal geeft voor Schiphol nog een vertekend beeld, want veel van de vervoerde passagiers waren gerepatrieerden. De echte vraag naar tickets zat vermoedelijk dicht bij nul. In mei zijn er minder repatriëringsvluchten en zal het verkeer mogelijk nog lager uitvallen.

Het aantal vliegbewegingen daalde iets minder in vergelijking met de passagiers, namelijk met 90 procent, tot 4.242. Dit komt doordat airlines als KLM nog wel een beperkt aantal vluchten uitvoerde, maar daarbij een zeer lage bezettingsgraad behaalden.

Het aantal vrachtvluchten (met full freighters) op Schiphol steeg daarentegen, met 63 procent, in vergelijking met het getal in april 2019. Het totaal vervoerde vrachtvolume ging niettemin met 26 procent omlaag. De verklaring hiervoor is dat in normale omstandigheden zeer veel goederen in de laadruimtes (bellies) van passagiersvliegtuigen worden vervoerd. Maar het overgrote deel van de vloot van KLM en andere airlines staat sinds eind maart aan de grond en de belly-capaciteit is daardoor weggevallen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…