Home / Luchthavens / Schiphol: 55 pct pax 2019

Schiphol: 55 pct pax 2019

Schiphol: 55 pct pax 2019

Schiphol is in augustus voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis ruim boven de helft (55 procent) van het aantal passagiers uit 2019 uitgekomen. Ook ten opzichte van de afgelopen maanden juni en juli was de stijging fors, met respectievelijk 29 en 10 procentpunt.

De 3,8 miljoen passagiers die in augustus via Schiphol reisden waren een verdubbeling ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Twee jaar geleden, vóór de corona-pandemie, verwerkte Schiphol 6,8 miljoen passagiers. De teruggang in de vergelijkbare maanden is met 45 procent nog altijd groot, maar de vervoerscijfers van de luchthaven maken wel een duidelijke positieve tendens door.

Het aantal vluchten kwam uit op 31.847, dat is 29 procent lager dan twee jaar geleden. Het verschil tussen de percentages voor passagiersaantallen en vliegbewegingen zit hem in de bezettingsgraad van de vliegtuigen. KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, kiest ervoor het eigen netwerk in stand te houden, waarbij met name de toestellen naar intercontinentale bestemmingen voor minder dan de helft zijn gevuld met passagiers, vanwege de restricties. KLM vervoert wel veel vracht, long haul en dat is al anderhalf jaar een lucratieve business.

Hoewel het totale vervoerde volume aan vracht op Schiphol in augustus 2021 vergelijkbaar was met dat uit augustus 2019: bijna 131.000 ton, was de opbrengst veel hoger voor de airlines door de scherp gestegen cargotarieven. Het aantal vluchten met full freighters steeg, van 1.194 in augustus 2019 naar 1.743 vorige maand. “Hiermee wordt het vervoerde tonnage dat normaliter op passagiersvluchten wordt vervoerd gecompenseerd,” schrijft Schiphol dinsdag in een communiqué.

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…