Home / Luchthavens / ‘Samen zijn we Schiphol’

‘Samen zijn we Schiphol’

‘Samen zijn we Schiphol’

‘Samen zijn we Schiphol’ was maandagmiddag het thema van de virtuele nieuwjaarsbijeenkomst van het luchthavenbedrijf. Een “gek moment” noemde president-directeur Dick Benschop het: “We zitten nog middenin de lockdown, terwijl de economische effecten van de crisis blijvend zullen zijn.”

De teruggang in de vervoerscijfers is “enorm” zei Benschop. Momenteel is er nog slechts 15 tot 20 procent over van het aantal passagiers in vergelijking met een jaar geleden. Maandagmorgen maakte Schiphol bekend dat over het hele vorige jaar 71 procent minder passagiers de luchthaven aandeden, maar Benschop benadrukte in de virtuele nieuwjaarsbijeenkomst nog eens dat daarin ook de ‘goede maanden’ januari en februari zijn verdisconteerd.

Zwaarste jaar ooit
Waar voorheen op de nieuwjaarsbijeenkomst van Schiphol alleen de CEO het woord voerde, was het dankzij de videoverbindingen nu ook mogelijk andere sprekers uit de sector aan het woord te laten. Zoals Pieter Elbers, de topman van KLM, die zei dat 2020 “het zwaarste jaar ooit in vredestijd” was voor zijn bedrijf. “KLM begon het jaar met 33.000 personeelsleden en aan het eind hadden we er nog 28.000.”

Maar Elbers wilde vooral ook vooruit kijken. “Ik hoop dat er in 2021 snelheid wordt gemaakt met de vaccinaties. Wij weten dat mensen weer willen reizen en KLM kan dan heel snel opschalen. De zakelijke reiziger is ongelooflijk belangrijk, wij verbinden via Schiphol de wereld voor hen. Ik ben ervan overtuigd dat dat weer terugkomt. Veel corporates willen elkaar weer recht in het gezicht kunnen kijken, ondanks alle nieuwe virtuele technologie,”  aldus de KLM-topman.

Blijf positief, test negatief
William Vet, country-manager van easyJet sloot zich bij de woorden van Elbers aan. “De mensen zijn coronamoe en willen weer reizen. Iedereen heeft zicht op een betere toekomst dankzij testen en vaccineren.” Zover is het nog niet, voegde Vet eraan toe. Door de lockdowns, overal in Europa, is er momenteel nog maar beperkt verkeer mogelijk. EasyJet zit op 20 procent van de vluchtcapaciteit.

Tijdens de virtuele borrel van Schiphol kwamen behalve Benschop twaalf mensen aan het woord, die in de visie van de CEO ‘samen Schiphol vormen’. Op het drukste moment waren er net iets meer dan duizend mensen ingelogd op de sessie. Aan het eind ontkurkte moderator Rens de Jong een fles champagne. “Blijf in 2021 positief, test negatief,” zei hij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…