Home / Luchthavens / ‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging van de winst naar 355 miljoen euro.

Uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers 2019 blijkt dat door het toegestane maximum van 500.000 vliegbewegingen het aantal vervoerde passagiers toenam met slechts 0,9 procent (tot 71,7 miljoen), de kleinste groei in vele jaren. Het aantal vliegbewegingen daalde iets, met een half procent, naar 496.826. De toename in passagiersaantallen kwam door de inzet van grotere toestellen door maatschappijen en een hogere bezettingsgraad.

Meer winst
De geringe passagiersgroei deerde de opbrengsten niet: de omzet steeg met zeven procent naar 1,6 miljard en de winst ging van 279 miljoen euro naar 355 miljoen. De stijging is voornamelijk te danken aan hogere havengelden, parkeren van auto’s en inkomsten uit andere ‘passagiersgerelateerde activiteiten,’ aldus Van der Meijs.

Schiphol blijft naar eigen zeggen ‘één van Europa’s best verbonden luchthavens’ met een netwerk dat in 2019 nog groeide, van 327 directe bestemmingen uit 2018 naar 332 een jaar later. Het vrachtvolume vertoonde een verdere daling met 8,5 procent naar 1,57 miljoen ton.

Roadmap
In 2019 heeft Schiphol 860 miljoen euro geïnvesteerd – in 2018 was dit 581 miljoen euro. Het geld ging naar de Roadmap Safety Improvement Schiphol, vergroting van de luchthavencapaciteit, klantervaring, operationele efficiëntie en duurzaamheid.

De investeringen omvatten onder meer de ontwikkeling van de nieuwe pier, de herinrichting van Terminal 1, uitbreiding van platformen en baanonderhoud, nieuwe business lounges in de terminal, uitbreiding van parkeergarage P3 en het kantoorgebouw The Base D.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…