Home / Luchthavens / ‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging van de winst naar 355 miljoen euro.

Uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers 2019 blijkt dat door het toegestane maximum van 500.000 vliegbewegingen het aantal vervoerde passagiers toenam met slechts 0,9 procent (tot 71,7 miljoen), de kleinste groei in vele jaren. Het aantal vliegbewegingen daalde iets, met een half procent, naar 496.826. De toename in passagiersaantallen kwam door de inzet van grotere toestellen door maatschappijen en een hogere bezettingsgraad.

Meer winst
De geringe passagiersgroei deerde de opbrengsten niet: de omzet steeg met zeven procent naar 1,6 miljard en de winst ging van 279 miljoen euro naar 355 miljoen. De stijging is voornamelijk te danken aan hogere havengelden, parkeren van auto’s en inkomsten uit andere ‘passagiersgerelateerde activiteiten,’ aldus Van der Meijs.

Schiphol blijft naar eigen zeggen ‘één van Europa’s best verbonden luchthavens’ met een netwerk dat in 2019 nog groeide, van 327 directe bestemmingen uit 2018 naar 332 een jaar later. Het vrachtvolume vertoonde een verdere daling met 8,5 procent naar 1,57 miljoen ton.

Roadmap
In 2019 heeft Schiphol 860 miljoen euro geïnvesteerd – in 2018 was dit 581 miljoen euro. Het geld ging naar de Roadmap Safety Improvement Schiphol, vergroting van de luchthavencapaciteit, klantervaring, operationele efficiëntie en duurzaamheid.

De investeringen omvatten onder meer de ontwikkeling van de nieuwe pier, de herinrichting van Terminal 1, uitbreiding van platformen en baanonderhoud, nieuwe business lounges in de terminal, uitbreiding van parkeergarage P3 en het kantoorgebouw The Base D.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Actief parkeerprogram KLM

Actief parkeerprogram KLM

02/04/2020

Als gevolg van de corona-crisis staat een groot deel van de KLM- vliegtuigen stil op Schiphol. De airline zegt hierbij een ‘actief parkeerprogramma’ uit te voeren dat ervoor moet zorgen…

BA schort 36.000 banen op

BA schort 36.000 banen op

02/04/2020

British Airways is van plan 36.000 werknemers met onbetaald verlof te sturen in verband met de coronacrisis. De Britse overheid zal tijdelijk 80 procent van de BA-salarissen betalen, met een…