Home / Luchthavens / ‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging van de winst naar 355 miljoen euro.

Uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers 2019 blijkt dat door het toegestane maximum van 500.000 vliegbewegingen het aantal vervoerde passagiers toenam met slechts 0,9 procent (tot 71,7 miljoen), de kleinste groei in vele jaren. Het aantal vliegbewegingen daalde iets, met een half procent, naar 496.826. De toename in passagiersaantallen kwam door de inzet van grotere toestellen door maatschappijen en een hogere bezettingsgraad.

Meer winst
De geringe passagiersgroei deerde de opbrengsten niet: de omzet steeg met zeven procent naar 1,6 miljard en de winst ging van 279 miljoen euro naar 355 miljoen. De stijging is voornamelijk te danken aan hogere havengelden, parkeren van auto’s en inkomsten uit andere ‘passagiersgerelateerde activiteiten,’ aldus Van der Meijs.

Schiphol blijft naar eigen zeggen ‘één van Europa’s best verbonden luchthavens’ met een netwerk dat in 2019 nog groeide, van 327 directe bestemmingen uit 2018 naar 332 een jaar later. Het vrachtvolume vertoonde een verdere daling met 8,5 procent naar 1,57 miljoen ton.

Roadmap
In 2019 heeft Schiphol 860 miljoen euro geïnvesteerd – in 2018 was dit 581 miljoen euro. Het geld ging naar de Roadmap Safety Improvement Schiphol, vergroting van de luchthavencapaciteit, klantervaring, operationele efficiëntie en duurzaamheid.

De investeringen omvatten onder meer de ontwikkeling van de nieuwe pier, de herinrichting van Terminal 1, uitbreiding van platformen en baanonderhoud, nieuwe business lounges in de terminal, uitbreiding van parkeergarage P3 en het kantoorgebouw The Base D.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….