Home / Luchthavens / Operatie Turkish vanaf nieuwe airport Istanbul op 3 maart

Operatie Turkish vanaf nieuwe airport Istanbul op 3 maart

Operatie Turkish vanaf nieuwe airport Istanbul op 3 maart

Turkish Airlines zegt dat na twee keer uitstel haar volledige operatie in Istanbul vanaf 3 maart zal zijn verhuisd van Atatürk International naar de nieuwe luchthaven bij de metropool.

CEO Bilal Ekşi meldt dit via Twitter. Momenteel is het aantal werkelijke vluchten vanaf de nieuwe luchthaven, die nog geen andere naam heeft, zeer beperkt, maar veel diensten van Turkish Airlines aan de grond, zoals onderhoud, reparatie en cargo zijn inmiddels wel al overgebracht.

De nieuwe luchthaven van Turkije’s grootste stad zou aanvankelijk eind oktober 2018 opengaan, maar de bouw ervan was op dat moment nog niet af. Ook de tweede geplande datum van 31 december bleek niet haalbaar.

Grote prestatie
Maar op 3 maart is het dan wel zover, zegt Turkish Airlines. Als dat inderdaad lukt is het een prestatie van formaat. De bouw van de luchthaven duurde amper vijf jaar en het overbrengen van een volledige operatie van de ene naar de andere hub is geen sinecure.

In Berlijn wordt al sinds 2006 gebouwd aan een nieuwe luchthaven, die in 2010 zou opengaan. Daarna volgde keer op keer uitstel. Opening staat nu weer op de agenda in 2020, maar of dat wel wordt gehaald is helemaal de vraag. Ook elders ter wereld is de aanleg van nieuwe luchthavens of de verbouwing van bestaande vaak onderhevig aan lange vertragingen.

Grote ambities
De Turken hebben grote ambities met de nieuwe luchthaven van Istanbul, die door de overheid en een deel van de media steevast ‘de grootste ter wereld’ wordt genoemd. Die claim is gebaseerd op de capaciteit, die in 2023 op 120 miljoen passagiers per jaar zou liggen en moet oplopen tot 200 miljoen op jaarbasis.

Vorig jaar verwerkte Atatürk 68 miljoen passagiers. Vijftig miljoen passagiers erbij in vier jaar tijd op de nieuwe hub is niet erg realistisch, maar wie weet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…