Home / Luchthavens / Ook Flybe weg uit Rotterdam

Ook Flybe weg uit Rotterdam

Ook Flybe weg uit Rotterdam

Flybe staakt deze maand de vluchten op Rotterdam The Hague Airport, zo bevestigt de luchthaven. Het is de derde carrier binnen een jaar die vertrekt, waardoor het verkeer op RTM in 2017 mogelijk verder krimpt.

Flybe vliegt sinds vorig jaar op Rotterdam The Hague, met verbindingen naar Manchester en Birmingham. De luchthaven noch Flybe melden de wijziging in de dienstregeling van 2017, maar op de site van Flybe kan na 3 januari geen vlucht meer worden geboekt tussen Rotterdam en Manchester; na 9 januari houdt ook de verbinding naar Birmingham op.

Flybe was maar een hele kleine speler in Rotterdam, goed voor 1 procent van de passagiers. Een woordvoerster van de luchthaven bevestigt tegenover Zakenreis dat Flybe ermee ophoudt. “Flybe zag het niet meer zitten: slechte bezetting, te lage opbrengst. Ze hebben ondanks ons aandringen niet genoeg gedaan aan naamsbekendheid, ook buiten Rotterdam.”

Tegenslagen
Het is voor RTM (de IATA-code van de luchthaven) de zoveelste tegenslag. In 2016 vertrok VLM na een faillissement en staakte Turkish Airlines de vluchten als gevolg van de grote problemen in Turkije zelf, die een dramatische daling van het verkeer van de carrier teweeg heeft gebracht.

Er zijn nu nog slechts negen airlines die RTM aandoen. Transavia was in 2016 verreweg de grootste, met een marktaandeel van 73 procent, gevolgd door Cityjet (7 procent) en British Airways (6,7 procent). Het aantal passagiers op RTM daalde in 2016 van 1,7 miljoen passagiers naar rond de 1,67 miljoen.

Directeur Ron Louwerse verwacht in 2017 geen herstel. Hij erkende vorige maand tijdens een perspresentatie dat zijn luchthaven er niet goed voorstaat. Niet alleen daalde het aantal passagiers, er is ook sprake van achterstallig onderhoud, waardoor, in de woorden van Louwerse, de bedrijfsmiddelen ‘sterk verouderd’ zijn. Wie daaraan debet is, zei hij er niet bij. De luchthaven is al wel bezig met een vernieuwingsslag van gebouwen en terreinen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…