Home / Luchthavens / Nieuw plan voor Lelystad

Nieuw plan voor Lelystad

Nieuw plan voor Lelystad

Lelystad Airport zal in de eerste fase na opening, gepland in 2020, vooral een overloopluchthaven voor Schiphol worden, maar niet exclusief, zo staat in een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen, vandaag, aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw werd in december door de Europese Commissie teruggefloten omdat zij via een Verkeersverdelingsregel (VVR) uitsluitend verkeer van Schiphol naar Lelystad wilde dirigeren. Europese regelgeving schrijft voor dat er sprake moet zijn van non-discriminatie, proportionaliteit en vrije markttoegang. Een luchthaven moet dus ook zelfstandig kunnen opereren.

Eisen EU
In haar nieuwe plan zegt Van Nieuwenhuizen tegemoet te komen aan de eisen van Brussel. Ze schrijft dat er een VVR komt voor ‘de eerste fase’ van 25.000 slots op Lelystad, waarbij de slotcoördinator de opdracht krijgt ‘prioriteit’ toe te kennen aan verkeer afkomstig van Schiphol. Onduidelijk is welk aantal niet zal behoren tot de overloop van de mainport en of de Europese Commissie hiermee genoegen zal nemen.

De minister benadrukt nogmaals dat het netwerkverkeer op Schiphol van ‘essentieel’ belang is. ‘Gezien de schaarse capaciteit voor luchtvaart in Nederland en de aanzienlijke belasting van het milieu die de luchtvaart op dit moment en op middellange termijn nog met zich meebrengt, hecht het kabinet eraan beschikbare capaciteit in te zetten om de hubfunctie van Schiphol maximaal te ondersteunen.’

Van Nieuwenhuizen wil dan ook dat de slots die op Schiphol vrijkomen doordat airlines vanaf Lelystad zullen vliegen worden gebruikt voor long haul bestemmingen.

10.000 vluchten
Met dit plan kan Schiphol jaren vooruit, want tot en met 2023 is het maximale aantal vliegbewegingen voor Lelystad vastgelegd op 10.000 per jaar. Pas ‘op termijn’ zou sprake zijn van een groei naar het maximale aantal van 45.000 vluchten per jaar.

Met de brief van vandaag van de minister is nog lang niet alles geregeld rondom de twee luchthavens. Er bestaat in de omgeving van Lelystad nog steeds veel verzet tegen de opening. Bovendien zullen airlines nog moeten worden verleid, met onder meer lagere havengelden, om hun operatie inderdaad te verhuizen van Schiphol naar de Flevopolder.

Van Nieuwenhuizen hakt naar verwachting deze of volgende maand de knoop door, zowel over Lelystad als Schiphol.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…