Home / Luchthavens / Minister vindt opening Lelystad Airport in 2019 niet verantwoord

Minister vindt opening Lelystad Airport in 2019 niet verantwoord

Minister vindt opening Lelystad Airport in 2019 niet verantwoord

Lelystad Airport gaat definitief niet open in april 2019 heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag laten weten in een persconferentie: “Met maximale druk op het proces is opening van Lelystad Airport per 1 april 2019 wellicht mogelijk. Maar dat vind ik niet verantwoord. Ik wil het zorgvuldig doen en vind het realistisch om uit te gaan van 2020.”

Minister Van Nieuwenhuizen komt daarmee tegemoet aan de omwonenden, die zich zorgen maken over geluidsoverlast door de aansluitroutes. Om niet in problemen te komen met het vliegverkeer rondom Schiphol, zal in de eerste jaren gebruik moeten worden gemaakt van lange laagvliegroutes. Pas bij de herindeling van het luchtruim in 2023 kunnen de aansluitroutes worden aangepast naar een hoger niveau, wat voor minder overlast zorgt.

Daarnaast zijn er fouten gemaakt in de geluidsberekeningen voor de milieueffecten rapportage (MER). Er zijn twee woningen extra die in aanmerking komen voor isolatie. Verder blijkt dat het aantal bewoners dat valt binnen de contour voor ernstige geluidshinder lager ligt dan de oorspronkelijke MER uit 2014. Omdat de wettelijke contouren wijzigen, zal het Luchthavenbesluit worden aangepast.

Door uitbreiding van Lelystad Airport zeker een jaar uit te stellen, hoopt de minister het vertrouwen van omwonenden terug te winnen.

Maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen
De minister stelt als harde randvoorwaarde bij de herindeling van het luchtruim in 2023 dat de aansluitroutes van Lelystad Airport hoger komen te liggen. Ze legt daarnaast vast dat er tot de herindeling van het luchtruim maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen zijn vanaf de luchthaven. Lelystad Airport zal in het eerste jaar 4000 vliegtuigbewegingen van Schiphol overnemen. Het tweede jaar gaat het om 7000 vliegtuigbewegingen, waarna er vanaf 2022 maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen mogelijk zijn. Voor de lange termijn legt de minister vast dat er bij Lelystad Airport maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen mogen plaatsvinden. Dit maximum zal in het Luchthavenbesluit worden opgenomen.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat er richting de opening nog een aantal belangrijke stappen moeten worden gezet. Zo zal de commissie voor de m.e.r. advies uitbrengen over de MER-actualisatie. Daarnaast wordt de verkeersverdelingsregel getoetst door de Europese Commissie. De verkeersverdelingsregel maakt deel uit van het zogeheten selectiviteitsbeleid waarmee de uitplaatsing van Schipholvluchten naar Lelystad wordt geregeld. Het gewijzigde luchthavenbesluit wordt voorgehangen in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer en er volgt advies van de Raad van State.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…