Home / Luchthavens / Minder fijnstof op Schiphol

Minder fijnstof op Schiphol

Minder fijnstof op Schiphol

Schiphol doet met twee partners onderzoek naar een ‘innovatieve techniek’ om de hoeveelheid ultrafijnstof op de luchthaven te verminderen en de lokale luchtkwaliteit in de directe omgeving te verbeteren.

Schiphol werkt hierbij samen met Wageningen University & Research (WUR) en met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). De drie partijen onderzoeken of ultrafijnstof-deeltjes rondom de start- en landingsbanen te verminderen is met hulp van een speciale nevel.

“Het idee is dat deze speciale nevel zich hecht aan ultrafijnstof-deeltjes, die daardoor samenklonteren en zwaarder worden, naar de grond zakken en zich niet verspreiden,” zegt Schiphol in een communiqué. “Deze aanpak is gebaseerd op een beproefd concept uit de bouw, waar het al gangbaar is om met nevel stof en fijnstof te verminderen. Schiphol, WUR en NLR willen deze methode verfijnen, zodat deze ook geschikt wordt voor ultrafijnstof in de luchthavenoperatie.”

“De luchtkwaliteit op en rondom Schiphol is van groot belang voor de gezondheid van onze medewerkers en onze buren. Daarom zijn we continue op zoek naar innovatieve oplossingen. Deze techniek zit echt nog in de experimentele fase, maar heeft enorme potentie,” aldus Carolijn Schoofs, hoofd innovatie bij de Royal Schiphol Group.

Begin 2022 verwacht de luchthaven te kunnen zeggen of de onderzochte techniek potentie heeft om concentraties ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen omlaag te brengen. Het verminderen de uitstoot van ultrafijnstof maakt al enige jaren deel uit van het beleid van Schiphol. In 2019 lanceerde de luchthaven hiertoe een actieplan met concrete maatregelen, waaronder het elektrificeren van grondgebonden activiteiten, duurzaam taxiën en het investeren in duurzame vliegtuigbrandstoffen.

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…