Home / Luchthavens / Milieuproject op Schiphol

Milieuproject op Schiphol

Milieuproject op Schiphol

Schiphol heeft vandaag mestkorrels van de fosfaatverbinding struviet uitgereden bij de landingsbanen op Schiphol-Rijk en Noord-West. De korrels zijn ontwikkeld in een duurzame pilot, uit afvalwater van vliegtuigen.

“Met deze pilot, die samen met zuiveringspartner Evides en de onderzoeksinstituten KWR en Vewin is gedaan, draagt Schiphol bij aan het verminderen van de milieu-impact. Duurzaamheid is een van de strategische pijlers van de luchthaven,” zegt Schiphol in een verklaring.

Hoe werkt het? Schiphol legt uit: “In de afvalzuivering eten bacteriën zich vol aan stoffen die in het water zitten. Als het water daarna in een bezinktank wordt gedaan, zakken de bacteriën in het water naar de bodem en vormen een laag slib. Boven dit slib is zuiver water dat naar de Ringvaart wordt afgevoerd. Het achtergebleven slib wordt naar een gistingstank verplaatst. Het water dat daarbij vrijkomt is het meest fosfaatrijke water. Dat water wordt naar een reactor gepompt en daar worden de struvietkorrels gevormd.”

Fosfaat is een belangrijke stof, zegt Leon Bakuwel, strategisch adviseur utilities. “We kunnen niet leven zonder fosfaat. Het is belangrijk voor de groei van planten en daarmee voor de voedselvoorziening, maar de voorraad fosfaat is eindig.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…