Home / Luchthavens / Meer vertragingen op Europese luchthavens

Meer vertragingen op Europese luchthavens

Meer vertragingen op Europese luchthavens

Er is dit jaar vaker vertraging op Europese luchthavens ten opzichte van vorig jaar. Vanaf Eindhoven Airport vertrok in juni zo’n 65 procent van de vluchten met een vertraging van minstens 15 minuten. De luchthaven staat hiermee onderaan in de Europese On Time Performance analyse van Vlucht-vertraagd.nl, een bedrijf dat reizigers helpt met het indienen van claims bij vertraging.

Reizigers uit de zuidelijke helft van Nederland zijn beter af op Brussels Charleroi en Antwerpen die in de top-3 meest stipte luchthavens staan. En volgens AirHelp – een ander bedrijf dat reizigers helpt met het indienen van claims bij vertraging – loop je op dinsdagen de minste kans op vertraging bij vertrek vanaf Schiphol.

Uit de On Time Performance analyse blijkt dat vrijwel alle 106 gemeten Europese vliegvelden het slechter doen dan vorig jaar. Vanaf Eindhoven Airport vertrok in juni slechts 34,4 procent van de vluchten op tijd. Een daling van 19,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De twee andere slechtst presterende Europese luchthavens zijn Roma Ciampino (47 procent) en Krakow-Balice (47,6 procent).

Schiphol meest punctueel
Binnen Nederland is Schiphol het best presterende vliegveld ondanks het grote aantal reizigers. De punctualiteit van alle Nederlandse luchthavens is aanzienlijk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar:

Schiphol Amsterdam juni 2018: 62.7 procent | juni 2017: 75,3 procent | gedaald met 12.6 procent

Eindhoven airport juni 2018: 34.4 procent | juni 2017: 53,8 procent | gedaald met 19.4 procent

Rotterdam airport juni 2018: 54.8 procent | juni 2017: 67 procent | gedaald met 12.2 procent

Stakingen en operationele problemen
“Veel stakingen en operationele problemen,” geeft Tom van Bokhoven, CEO van Vlucht-vertraagd.nl als verklaring voor de stijging van de vertragingen op Nederlandse luchthavens. “Maar ook technische problemen aan vliegtuigen liggen hieraan ten grondslag.”

Belgische luchthavens hoogste stiptheid
Vertrekken vanuit België is een interessant alternatief. In de top drie best presterende Europese luchthavens staan naast het Spaanse Tenerife Norte (89,2 procent on time), Brussels Charleroi (86,9 procent) en Antwerpen (86,3 procent).

Dinsdag minste vertragingen
Reizigers die deze zomer vanuit Nederland vliegen, kunnen dat het beste op een dinsdag doen, voorspelt AirHelp op basis van data van 2017. Op deze dag zijn op de luchthavens Schiphol en Eindhoven de minste vluchten vertraagd. Woensdag en maandag zijn de slechtste dagen om te vliegen. Vanaf Rotterdam Airport is ook op woensdag de meeste kans op vertraging, maar daar vertrekken ‘s maandags de meeste vluchten op tijd.

Beste tijdstip om te vliegen
Ongeacht de dag en de Nederlandse luchthaven vanwaar gevlogen wordt, verwacht AirHelp dat het gros van de vertragingen zal plaatsvinden tussen 16:00 uur in de middag en 22:00 uur in de avond. Vluchten in de nacht, tussen 22:00 en 06:00 uur, vertrekken het vaakst volgens schema.

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Voor een schonere lucht

Voor een schonere lucht

16/11/2018

KLM en Schiphol streven eensgezind naar een verdere verlaging van de uitstoot van broeikasgas. Dit hebben de topmannen van beide ondernemingen gezegd op het symposium van de Dutch Aviation Group…

China Southern uit SkyTeam

China Southern uit SkyTeam

15/11/2018

China Southern Airlines verlaat per 1 januari 2019 SkyTeam. De alliantie zegt dat China Southern, een grote partner van KLM, een nieuwe strategie wil volgen. Het vertrek komt niet onverwacht….

Sabre koopt Farelogix

Sabre koopt Farelogix

15/11/2018

Sabre Corporation neemt Farelogix over, zo hebben beide Amerikaanse bedrijven bekendgemaakt. Het gecombineerde technologiebedrijf moet het ‘end-to-end’ NDC-aanbod van Sabre versnellen. De acquisitie moet nog goedkeuring krijgen van de mededingsautoriteiten…

Flybe opnieuw te koop

Flybe opnieuw te koop

14/11/2018

Flybe heeft zichzelf te koop aangeboden. De Britse regionale carrier moest vorige maand een winstwaarschuwing afgeven en denkt zelfstandig niet te kunnen overleven. Het is de tweede keer in korte…

Reisrapportagetool CWT

Reisrapportagetool CWT

13/11/2018

Carlson Wagonlit Travel heeft een nieuwe ‘reisrapportagetool’ gelanceerd. CWT AnswerIQ is een business intelligence tool die werkt als een gepersonaliseerde zoekmachine met toegang tot alle gegevens van het reisprogramma van…