Home / Luchthavens / Meer passagiers, maar minder winst voor Schiphol

Meer passagiers, maar minder winst voor Schiphol

Meer passagiers, maar minder winst voor Schiphol

De netto-winst van de Royal Schiphol Group is gedaald van 306 miljoen in 2016 naar 298 miljoen euro in 2017, een daling van bijna 9 procent. Het aantal passagiers op Schiphol is wel gestegen, naar 68,5 miljoen. Het aantal vliegbewegingen steeg met 3,7 procent naar 497.000 en heeft het maximum van 500.000 tot 2021 dus bijna bereikt. Dit maakte de luchthaven vandaag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De winstdaling is vooral het gevolg van de operationele maatregelen die nodig waren om de groei in passagiers op Schiphol te faciliteren. Naast de tijdelijke vertrekhal die april 2017 werd geopend, moest de luchthaven additionele maatregelen nemen voor de drukke zomerperiode om de lange rijen tijdens de meivakantie te voorkomen.

De netto-omzet is wel licht gestegen vorig jaar, met 2,4 procent naar 1.458 miljoen euro. Het effect van de daling van de havengeldtarieven op Schiphol met 7,1 procent per 1 april 2017 is voor een belangrijk deel gecompenseerd door de stijging in passagiers (+7,7 procent). De havengeldtarieven zullen na jaren van daling (23 procent in de afgelopen drie jaar) per 1 april 2018 stijgen met 5,4 procent.

Verder laat Schiphol weten dat de omzet uit concessies en parkeren is gestegen. Hoewel passagiers gemiddeld minder uitgeven in de winkeltjes in het gebied achter de security – van 13,65 euro naar 13,35 euro (-2,2 procent) – werd dat gecompenseerd door bestedingen in de horeca – van 4,32 euro naar 4,68 euro (+ 8,4 procent).
De verkoop van het Hilton hotel eind vorig jaar heeft geleid tot een verkoopresultaat van 26 miljoen euro en een netto-resultaat van 18 miljoen euro.

De internationale activiteiten van Schiphol Group hebben, met name door Groupe ADP en Brisbane Airport, met 100 miljoen euro in totaal 36 procent bijgedragen aan het netto resultaat.

Jos Nijhuis, de CEO van de Royal Schiphol Group zegt in een verklaring: “De luchtvaarsector vervult een spilfunctie in de samenleving. Ook in 2017 zagen we een groei in het luchtverkeer via onze luchthavens. Amsterdam Airport Schiphol heeft het maximum aantal toegestane vliegtuigbewegingen vrijwel bereikt. Nieuwe afspraken over verdere veilige, slimme en duurzame ontwikkeling van de luchtvaart na 2020 zijn nodig om onze maatschappelijke opdracht – het optimaal verbinden van Nederland met de rest van de wereld – te kunnen blijven vervullen. Wij zijn volop aan het investeren in luchthaveninfrastructuur, zoals de nieuwe pier en terminal, om de kwaliteitservaring voor onze reizigers en de airlines op het juiste niveau te houden. Totdat deze capaciteit beschikbaar is, blijven wij extra operationele maatregelen nemen om knelpunten op piekmomenten te voorkomen. Vandaag werken we aan kwaliteit en leggen een stevig fundament voor de toekomst: Perform Today, Create Tomorrow.”

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…