Home / Luchthavens / Meer dan 60 miljoen passagiers in Nederland in 2014

Meer dan 60 miljoen passagiers in Nederland in 2014

Meer dan 60 miljoen passagiers in Nederland in 2014

In 2014 reisden meer dan 60 miljoen passagiers van, naar en via de Nederlandse luchthavens, een stijging van bijna 5 procent vergeleken met 2013. Negen op de tien hiervan maakt gebruik van Schiphol. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het totale aantal vliegbewegingen is met 3 procent gestegen vorig jaar. Dit verschil ten opzichte van de passagiersaantallen komt doordat luchtvaartmaatschappijen gebruikmaken van grotere toestellen.

Schiphol is nog altijd, met 90 procent van alle vervoerde passagiers, de belangrijkste luchthaven in Nederland. In de laatste vijf jaar is het aantal vervoerde passagiers op deze luchthaven gestegen met 26 procent tot 55 miljoen reizigers in 2014. Vergeleken met concurrenten in West-Europa doet Schiphol het ook goed. Van de grootste luchthavens laat Schiphol de afgelopen vijf jaar de sterkste groei zien in aantal vervoerde passagiers. Waar Schiphol 26 procent meer reizigers vervoerde in 2014 ten opzichte van 2009, bedroeg deze stijging op Frankfurt 16 procent en op Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle 11 procent. Ook het laatste jaar is het aantal passagiers op Schiphol het sterkst gegroeid. Deze ontwikkeling heeft onder andere te maken met de lagere kosten voor starten en landen voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol.

Van de nationale luchthavens laat Eindhoven Airport de afgelopen vijf jaar de grootste groei zien in het aantal vervoerde passagiers. Waar in 2009 nog 3,7 procent van de passagiers in Nederland via Eindhoven vloog, bedroeg dit aandeel in 2014 6,5 procent. De toename van 1,7 miljoen naar 4 miljoen reizigers in de afgelopen vijf jaar, is onder meer het gevolg van een ruime verdubbeling van het aantal bestemmingen vanuit deze luchthaven.  Er zijn voornamelijk bestemmingen in Italië, Polen en Spanje bijgekomen.

 

 

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

11/12/2019

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie…

Biofuel KLM vanaf Schiphol

Biofuel KLM vanaf Schiphol

10/12/2019

KLM heeft voor het eerst biofuel ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De brandstof wordt geproduceerd door het Finse bedrijf Neste, dat zich tevens heeft aangesloten bij het programma voor duurzame…