Home / Luchthavens / ‘List’ nodig voor Lelystad

‘List’ nodig voor Lelystad

‘List’ nodig voor Lelystad

Minister Cora van Nieuwenhuizen vreest dat Lelystad Airport in 2020 toch niet open kan gaan door een uitspraak van de Raad van State. De bewindsvrouw van Waterstaat en Infrastructuur zegt nog op ‘een list’ te zinnen en wil ‘alles uit de kast’ halen.

De Raad van State eist dat Nederland meer doet om de uitstoot van stikstofoxide (NOx), een van de broeikasgassen die onder andere tot zure regen leidt, tegen te gaan. Het gas ontstaat door de verbinding van zuurstof (O) en stikstof (N) in verbrandingsmotoren.

Met de komst van vliegtuigen in de Flevopolder zal de hoeveelheid NOx zeker stijgen en dit kan extra schade opleveren voor kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen, verwacht de Raad, die daarom extra regelgeving eist.

‘Ik ben er bezorgd over,’ zei minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren na afloop van een debat in de Tweede Kamer over Lelystad Airport, tegenover de verzamelde pers. De minister doelde niet op de uitstoot van stikstofdioxide, maar over de geplande opening van de luchthaven. ‘Misschien kunnen we nog een list verzinnen,’ voegde ze eraan toe.

Geluidsoverlast
De ‘stikstofproblematiek’ komt bovenop de andere factoren die het begin van de operatie op Lelystad Airport in de weg staan. De belangrijkste twee zijn de geluidsoverlast door laagvliegroutes, waar een deel van de omwonenden bezwaar tegen maakt en de verplichting uit Brussel dat de luchthaven niet alleen een overloop voor Schiphol mag zijn, maar uit concurrentieoverwegingen ook nieuwe vluchten moet accommoderen.

Lelystad is een onderdeel van de Schiphol Group en zou een deel van de vluchten van de overvolle mainport de komende jaren moeten overnemen. Opening van de airport in de Flevopolder is inmiddels twee keer uitgesteld en stond nu voor volgend jaar op de agenda, waarbij Van Nieuwenhuizen de genoemde datum van 1 april 2020 al niet meer noemde.

Nu lijkt het hele volgend jaar niet meer haalbaar. En dat terwijl de infrastructuur, met een landingsbaan en een luchthavengebouw, wel op tijd klaar is.

Verdeelde regering
Binnen de regeringscoalitie bestaat ook verdeeldheid over Lelystad Airport. De VVD is fel voor opening in 2020, maar D66 en ChristenUnie hebben grote bezwaren; het CDA neemt een tussenpositie in. D66 en CU neigen ernaar de opening te willen doorschuiven naar 2023.

In dat jaar is de herindeling van het Nederlandse luchtruim af en hoeven vliegtuigen niet meer laag te vliegen. De extra drie jaar zou ook voldoende zijn om met de Europese Commissie een regeling te treffen én de wetgeving voor stikstof rond te krijgen, zo verwachten D66 en CU.

Nieuw uitstel voor Lelystad lijkt, afgaande op de uitlatingen van Cora van Nieuwenhuizen gisteren, op handen te zijn.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…

Nieuwe CEO South African

Nieuwe CEO South African

09/06/2019

South African Airways (SAA) heeft weer een nieuwe CEO benoemd, de elfde in tien jaar tijd. Zukisa Ramasia neemt de post tijdelijk op zich, na het vertrek van Vuyani Jarana,…