Home / Luchthavens / ‘List’ nodig voor Lelystad

‘List’ nodig voor Lelystad

‘List’ nodig voor Lelystad

Minister Cora van Nieuwenhuizen vreest dat Lelystad Airport in 2020 toch niet open kan gaan door een uitspraak van de Raad van State. De bewindsvrouw van Waterstaat en Infrastructuur zegt nog op ‘een list’ te zinnen en wil ‘alles uit de kast’ halen.

De Raad van State eist dat Nederland meer doet om de uitstoot van stikstofoxide (NOx), een van de broeikasgassen die onder andere tot zure regen leidt, tegen te gaan. Het gas ontstaat door de verbinding van zuurstof (O) en stikstof (N) in verbrandingsmotoren.

Met de komst van vliegtuigen in de Flevopolder zal de hoeveelheid NOx zeker stijgen en dit kan extra schade opleveren voor kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen, verwacht de Raad, die daarom extra regelgeving eist.

‘Ik ben er bezorgd over,’ zei minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren na afloop van een debat in de Tweede Kamer over Lelystad Airport, tegenover de verzamelde pers. De minister doelde niet op de uitstoot van stikstofdioxide, maar over de geplande opening van de luchthaven. ‘Misschien kunnen we nog een list verzinnen,’ voegde ze eraan toe.

Geluidsoverlast
De ‘stikstofproblematiek’ komt bovenop de andere factoren die het begin van de operatie op Lelystad Airport in de weg staan. De belangrijkste twee zijn de geluidsoverlast door laagvliegroutes, waar een deel van de omwonenden bezwaar tegen maakt en de verplichting uit Brussel dat de luchthaven niet alleen een overloop voor Schiphol mag zijn, maar uit concurrentieoverwegingen ook nieuwe vluchten moet accommoderen.

Lelystad is een onderdeel van de Schiphol Group en zou een deel van de vluchten van de overvolle mainport de komende jaren moeten overnemen. Opening van de airport in de Flevopolder is inmiddels twee keer uitgesteld en stond nu voor volgend jaar op de agenda, waarbij Van Nieuwenhuizen de genoemde datum van 1 april 2020 al niet meer noemde.

Nu lijkt het hele volgend jaar niet meer haalbaar. En dat terwijl de infrastructuur, met een landingsbaan en een luchthavengebouw, wel op tijd klaar is.

Verdeelde regering
Binnen de regeringscoalitie bestaat ook verdeeldheid over Lelystad Airport. De VVD is fel voor opening in 2020, maar D66 en ChristenUnie hebben grote bezwaren; het CDA neemt een tussenpositie in. D66 en CU neigen ernaar de opening te willen doorschuiven naar 2023.

In dat jaar is de herindeling van het Nederlandse luchtruim af en hoeven vliegtuigen niet meer laag te vliegen. De extra drie jaar zou ook voldoende zijn om met de Europese Commissie een regeling te treffen én de wetgeving voor stikstof rond te krijgen, zo verwachten D66 en CU.

Nieuw uitstel voor Lelystad lijkt, afgaande op de uitlatingen van Cora van Nieuwenhuizen gisteren, op handen te zijn.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…