Home / Luchthavens / Lichte groei verkeer Schiphol

Lichte groei verkeer Schiphol

Lichte groei verkeer Schiphol

Het aantal passagiers op Schiphol is het eerste halfjaar van 2019 toegenomen met 1,4 procent, tot 34,5 miljoen. De groei is veel minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De luchthaven voelt nu duidelijk de gevolgen van het maximaal aantal toegestane vliegbewegingen.

In de eerste zes maanden van 2018 noteerde Schiphol nog een passagiersgroei van 5,5 procent. De luchthaven zit vast aan het plafond van 500.000 vluchten. Pas vanaf 2021 mag er weer meer worden gevlogen.

Het aantal vliegbewegingen bleef in H1 van 2019 dan ook nagenoeg gelijk. De lichte stijging van de vervoerscijfers valt toe te schrijven een hogere bezettingsgraad van de toestellen en de inzet van grotere vliegtuigen door de airlines.

Eindhoven
Het totaal aantal passagiers voor de hele Royal Schiphol Group groeide met 2,2 procent naar 38,7 miljoen, dankzij Eindhoven en Rotterdam The Hague. Het passagiersvolume op Eindhoven Airport nam met 8,9 procent toe tot 3,2 miljoen passagiers en op Rotterdam The Hague Airport met 8,2 procent tot 954 duizend.

Financieel gezien deed Schiphol het goed. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2019 kwam uit op 133 miljoen euro, vergeleken met een nettoresultaat van 115 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2018 – deze cijfers gelden voor de hele Schiphol Group.

Investeringen
Ook de investeringen stegen van 232 miljoen in H1 van 2018 naar 336 miljoen nu. Het luchthavenbedrijf stak geld in onder meer de ontwikkeling van een nieuwe pier, de herontwikkeling van Vertrekhal 1, een seamless flow voor passagiers en nieuwe apparatuur om ruim- en handbagage te scannen.

‘Ondanks deze investeringen is het ons in een aantal gevallen niet gelukt om klanten het niveau van service te bieden dat we nastreven en dat onze passagiers verwachten,’ zegt Schiphol in een verklaring.

Storingen
‘Passagiers op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport ondervonden hinder van een storing in het bagagesysteem. Daarnaast vonden er storingen plaats in het brandstoftoevoersysteem op Schiphol, die grote overlast voor passagiers en airlines tot gevolg hadden,’ aldus het bedrijf.

De brandstofstoring had overigens plaats in juli, het tweede halfjaar dus, maar Schiphol maakt er desondanks alvast gewag van. ‘In opdracht van Schiphol en AFS (de leverancier van de brandstof, red.) is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Schiphol en zijn luchtvaartpartners zetten zich in om te leren van deze incidenten en de performance te verbeteren,’ aldus de luchthaven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Garuda zet A330-900neo in

Garuda zet A330-900neo in

13/10/2019

Garuda Indonesia zet vanaf 12 december de Airbus A330-900neo in op de route tussen Bali en Amsterdam. Eerder was nog sprake van een Boeing 777, maar de airline heeft de…

Listeria op KLM-vluchten?

Listeria op KLM-vluchten?

11/10/2019

Geserveerde vleeswaren in de business class van KLM waren mogelijk besmet met de listeriabacterie. Dit heeft KLM naar buiten gebracht. De airline heeft direct ingegrepen en de verdachte producten verwijderd…

Leonardo Royal officieel open

Leonardo Royal officieel open

11/10/2019

Het Leonardo Royal Hotel Amsterdam is gisteren officieel geopend. Sinds april waren de deuren al open voor gasten. Het hotel maakt deel uit van de Israëlische Fattal Hotel Group, die…

Kickstart voor AI in Nederland

Kickstart voor AI in Nederland

10/10/2019

Vijf Nederlandse bedrijven, waaronder KLM, willen AI in Nederland een impuls geven met het verder ontwikkelen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Daartoe hebben Ahold Delhaize, ING, KLM,…

BP ruilt CWT in voor Egencia

BP ruilt CWT in voor Egencia

09/10/2019

BP heeft Egencia gekozen als nieuwe travel management company voor het wereldwijde zakenreisbeleid van de Britse multinational. Het contract met CWT is opgezegd. Egencia, een dochteronderneming van de Amerikaanse Expedia…

KLM is 100, hoe nu verder?

KLM is 100, hoe nu verder?

08/10/2019

KLM vierde gisteren op grootse wijze haar eeuwfeest en gaat vandaag verder met een business-as-usual-mentaliteit. Maar zo ‘usual’ is de situatie niet. Topman Smith van Air France-KLM wil een strakkere…