Home / Luchthavens / Lichte groei verkeer Schiphol

Lichte groei verkeer Schiphol

Lichte groei verkeer Schiphol

Het aantal passagiers op Schiphol is het eerste halfjaar van 2019 toegenomen met 1,4 procent, tot 34,5 miljoen. De groei is veel minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De luchthaven voelt nu duidelijk de gevolgen van het maximaal aantal toegestane vliegbewegingen.

In de eerste zes maanden van 2018 noteerde Schiphol nog een passagiersgroei van 5,5 procent. De luchthaven zit vast aan het plafond van 500.000 vluchten. Pas vanaf 2021 mag er weer meer worden gevlogen.

Het aantal vliegbewegingen bleef in H1 van 2019 dan ook nagenoeg gelijk. De lichte stijging van de vervoerscijfers valt toe te schrijven een hogere bezettingsgraad van de toestellen en de inzet van grotere vliegtuigen door de airlines.

Eindhoven
Het totaal aantal passagiers voor de hele Royal Schiphol Group groeide met 2,2 procent naar 38,7 miljoen, dankzij Eindhoven en Rotterdam The Hague. Het passagiersvolume op Eindhoven Airport nam met 8,9 procent toe tot 3,2 miljoen passagiers en op Rotterdam The Hague Airport met 8,2 procent tot 954 duizend.

Financieel gezien deed Schiphol het goed. Het nettoresultaat over het eerste halfjaar van 2019 kwam uit op 133 miljoen euro, vergeleken met een nettoresultaat van 115 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2018 – deze cijfers gelden voor de hele Schiphol Group.

Investeringen
Ook de investeringen stegen van 232 miljoen in H1 van 2018 naar 336 miljoen nu. Het luchthavenbedrijf stak geld in onder meer de ontwikkeling van een nieuwe pier, de herontwikkeling van Vertrekhal 1, een seamless flow voor passagiers en nieuwe apparatuur om ruim- en handbagage te scannen.

‘Ondanks deze investeringen is het ons in een aantal gevallen niet gelukt om klanten het niveau van service te bieden dat we nastreven en dat onze passagiers verwachten,’ zegt Schiphol in een verklaring.

Storingen
‘Passagiers op Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport ondervonden hinder van een storing in het bagagesysteem. Daarnaast vonden er storingen plaats in het brandstoftoevoersysteem op Schiphol, die grote overlast voor passagiers en airlines tot gevolg hadden,’ aldus het bedrijf.

De brandstofstoring had overigens plaats in juli, het tweede halfjaar dus, maar Schiphol maakt er desondanks alvast gewag van. ‘In opdracht van Schiphol en AFS (de leverancier van de brandstof, red.) is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Schiphol en zijn luchtvaartpartners zetten zich in om te leren van deze incidenten en de performance te verbeteren,’ aldus de luchthaven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…