Home / Luchthavens / LaGuardia op de schop

LaGuardia op de schop

LaGuardia op de schop

LaGuardia Airport bij New York gaat geheel op de schop. Eerdere plannen voor verbouwing van de bestaande, verouderde faciliteiten hebben plaatsgemaakt voor een nieuw ‘grand design’ dat alle bestaande gebouwen in 2021 moet hebben vervangen.

LaGuardia is de hub voor het short haul verkeer van en naar de Amerikaanse metropool. Het gaat om vluchten naar het oosten van Canada en om binnenlands verkeer over een beperkte afstand – Denver, Colorado wordt nog net aangevlogen, maar Californië en de staat Washington (Seattle) zijn te ver. Vorig jaar verwerkte de luchthaven 27 miljoen passagiers. De andere twee luchthavens bij New York zijn JFK (53 miljoen passagiers in 2014) en Newark (35 miljoen passagiers). De agglomeratie New York is hiermee de op een na (Londen) grootste hub ter wereld.

Maar LaGuardia – de naam is ontleend aan Fiorello Henry La Guardia, burgemeester van de stad tussen 1935 en 1945 – zit al jaren tegen de maximale capaciteit aan, waardoor vluchten veel vertraging oplopen. De bestaande vier terminals zullen volgens het nieuwe plan opgaan in één grote terminal, die iets ten zuiden komt te liggen van de bestaande gebouwen.  Op deze manier komt er aan de luchthavenkant meer ruimte voor de gates en taxi-banen van de vliegtuigen. De bouw gaat 4 miljard dollar kosten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…