
Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef.
De luchthaven werkt in het project samen met Buitengewone Varkens. Deze Gelderse onderneming laat dieren niet in stallen opgroeien, maar zoals zij het zelf omschrijft ‘scharrelen en luieren op akkers, in bossen en weilanden’ op diverse locaties in Nederland. Uiteindelijk zijn de varkens bestemd voor de slacht, maar nadat ze ‘een verwend leven’ hebben gehad.
Schiphol is een nieuwe plek voor ‘buitengewone varkens’ in een project waar ook het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en het vlakbij de luchthaven gevestigde loonbedrijf RVR bij betrokken zijn. In eerste instantie zullen er twintig dieren worden ingezet op een perceel van twee hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan, waar recent suikerbieten zijn geoogst. “Oogstresten kunnen een aantrekkende werking hebben op vogels,” zegt Schiphol.
“De komende weken wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een referentieperceel zonder varkens. Aan de hand van een speciale vogelradar, die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld,” aldus de luchthaven.
Schiphol benadrukt dat voor een optimale verkeersveiligheid al ‘structureel’ verscheidene maatregelen worden genomen om vogels van de vliegtuigen weg te houden. “Op de luchthaven wordt vogelactiviteit in de gaten gehouden door bird controllers. Zij zijn 24 uur per dag in het landingsterrein bezig om de vogels te verjagen uit de buurt van de start- en landingsbanen. Dit wordt gedaan met verschillende technieken, variërend van speciale geluiden tot het gebruik van laserstralen. Verder wordt het start- en landingsterrein zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor vogels, onder andere door het gebruik van speciale grassoorten.”
Foto © Schiphol