
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven Airport de komende jaren niet verder groeien, na een oproep hiertoe van D66 en ChristenUnie. Ook coalitiegenoot CDA geeft steun; de VVD niet.
D66 spreekt over de noodzaak van een ‘time-out’ voor de regionale luchthavens om de ‘overlast’ voor de omwonenden niet te verhogen. Samen met de ChristenUnie wil de partij voorlopig geen groei van de luchtvaart in de regio.
D66 en CU willen de mogelijkheden onderzoeken om de luchtvaart schoner en stiller te maken, pas dan zou groei weer mogelijk zijn. Coalitiepartner VVD vindt de stop voorbarig, omdat er nog geen concrete groeiplannen zijn aangekondigd.
De twee regeringspartijen krijgen coalitiegenoot CDA, alsmede de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, SGP en 50Plus aan hun zijde. De grootste regeringspartij, de VVD, noemt de stap voorbarig, omdat Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport geen concrete groeiplannen hebben aangekondigd.
Vooral Eindhoven Airport groeide de afgelopen tien jaar fors, van 15.000 vliegbewegingen en 1,7 miljoen passagiers in 2009 naar 38.000 vluchten, met 6,2 miljoen passagiers vorig jaar. De luchthaven kan nog wel even vooruit, want er zijn afspraken met de omgeving voor een doorgroei naar 43.000 vluchten.
Op Rotterdam The Hague Airport is de situatie veel nijpender. Weliswaar was 2018 een recordjaar met 1,9 miljoen vervoerde passagiers, maar zo exponentieel als de groei in Eindhoven is deze niet; in 2004 zat Rotterdam ook al op 1,2 miljoen passagiers. Het aantal ging daarna op en neer, maar met een stijgende trend. Het aantal vluchtbewegingen schommelt al jaren rond de 50.000, waarvan het grootste deel in de kleine luchtvaart, waar ook de regeringsvluchten en het vervoer van de traumahelikopters onder valt.
De ambitie van Rotterdam The Hague is groot. Directeur Ron Louwerse wil in het midden van de jaren twintig op drie miljoen passagiers uitkomen.