Home / Luchthavens / Kabinet wil op Schiphol zakelijk verkeer bevorderen

Kabinet wil op Schiphol zakelijk verkeer bevorderen

Kabinet wil op Schiphol zakelijk verkeer bevorderen

De geplande groei op Schiphol vanaf 2021 moet vooral bestaan uit zakelijk verkeer en minder uit leisure. Dit blijkt uit het uitgelekte concept Luchtvaartnota 2020-2050 van het kabinet, waar de Volkskrant inzage in heeft gehad.

Schiphol zit nu vast aan het afgesproken maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar. Vanaf begin 2021 is groei weer toegestaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft eerder al aangegeven dat er 40.000 extra vluchten bij kunnen komen, al wilde ze daar geen tijdschema aan koppelen.

Volgens de Volkskrant wil de bewindsvrouw vooral uitbreiding van vluchten die een bijdrage leveren aan het netwerk van Schiphol en niet al te veel extra ‘point-to-point’ vakantievluchten. Voor dit laatste type reizen moet de nog te openen luchthaven in Lelystad de groei opvangen. De belangrijkste leisure carriers op Schiphol zijn Transavia (een KLM-dochter), Corendon en Tui fly.

Van het kabinetsplan profiteren met name KLM en haar internationale partners, die het grootste deel van het verkeer op Schiphol voor hun rekening nemen. Maar ook andere netwerk-carriers als Emirates en Turkish Airlines zullen garen spinnen bij de Luchtvaartnota.

Prijsvechters als easyJet en Ryanair nemen een tussenpositie in: zij vervoeren zowel zakenreizigers als leisure passagiers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…