Home / Luchthavens / Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de voormalige top vijf, waaronder Schiphol, met 72 procent.

Alle grote luchtvaarthubs in het westen en zuiden van Europa hadden vorig jaar in grote en vergelijkbare mate last van de coronacrisis. Frankfurt ging het meest achteruit: de 18,8 miljoen passagiers betekende 73,4 procent minder dan de 70,5 miljoen uit 2019. Charles de Gaulle zag een teruggang van 70,8 procent naar 22,3 miljoen reizigers.

Londen Heathrow bleef steken op 22,1 miljoen passagiers (min 72,7 procent), terwijl Schiphol daalde naar 20,9 miljoen passagiers (min 70,9 procent). Het personenverkeer op Madrid Barajas nam af met 72,3 procent naar 17,1 miljoen passagiers.

Istanbul
Istanbul Airport passeerde alle andere hubs in Europa en kwam uit op 23,4 miljoen vervoerde passagiers, een daling van ‘slechts’ 55 procent ten opzichte van 2019. In 2019 stond Istanbul op de zevende plek.

Ook Moskou Sjeremetjevo deed het in 2020  naar verhouding beter dan andere Europese luchthavens. De 19,7 miljoen passagiers betekende een teruggang van 60 procent, waarmee de Russische hub op plaats vijf eindigde en Frankfurt zowel als Madrid passeerde.

In alle data zit een positieve statistische vertekening, omdat in de eerste twee maanden van 2020 het coronavirus op het luchtverkeer in Europa nog vrijwel geen invloed had. Pas medio maart waren de effecten zichtbaar en daarna ging het heel snel bergafwaarts met de aantallen.

De grote vraag is hoe het verkeer zich in 2021 zal ontwikkelen. Het meest gunstige scenario is dat door een combinatie van vaccinatieprogramma’s en testen het gevaar van corona in de loop van het jaar zal verminderen en het luchtverkeer zich zal herstellen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…