
Heathrow mag een derde runway aanleggen. De besluiten hierover gaan op en neer: begin dit jaar mocht het niet vanwege het klimaat, nu weer wel. Overigens is er momenteel nauwelijks verkeer op de Londense luchthaven, maar het bedrijf rekent op herstel na corona en heeft de extra baan dan nodig.
Heathrow (LHR) was voor de pandemie jarenlang de grootste luchthaven van Europa, met vooral een groot intercontinentaal netwerk. Daar is sinds maart/april weinig van overgebleven. Het herstel van afgelopen zomer heeft zich niet doorgezet. In november lag het aantal passagiers 88 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar.
Over heel 2019 deden ruim 80,8 miljoen passagiers Heathrow aan, een nooit eerder bereikt aantal. Door de grote vervoersstromen zat de luchthaven al jaren aan haar maximale capaciteit qua infrastructuur. Vooral het aantal van twee start- en landingsbanen was te laag om verdere groei te accommoderen.
De plannen voor een derde baan zijn ouder dan die van de Brexit, maar de twee fenomenen lijken wel op elkaar: telkens als er een besluit lijkt te zijn genomen, komt er toch weer een appeal en volgt een andere uitkomst.
Overruled
In februari 2020 bepaalde een rechter dat de aanleg van de derde baan tegen klimaatafspraken inging en sprak een verbod uit. Maar woensdag overrulede de hoogste rechtbank van het land, de Supreme Court, dit en bepaalde dat die uitbreiding er toch mag komen. Dit zou wel eens de definitieve stap kunnen zijn, al is er een ding zeker rond de derde baan op Heathrow en dat is dat het nooit zeker is, tot de aanleg is voltooid.
Het private luchthavenbedrijf is ver gevorderd met de logistieke planning voor de derde baan, waarvoor een locatie is gevonden (zie kaart hierboven; de bovenste baan is runway 3) en waarvan ook de financiering is geregeld. De hele operatie gaat een geschatte 15 miljard euro kosten. Het zal nog jaren duren tot de oplevering. Heathrow schat nu dat alles in 2030 klaar is en rekent erop dat de markt dan hersteld zal zijn van corona.