Home / Luchthavens / Heathrow back to the sixties

Heathrow back to the sixties

Heathrow back to the sixties

Het vliegverkeer op Heathrow is in februari verder gekrompen. Het aantal passagiers op voorheen de drukste Europese luchthaven is nu evenveel als in het jaar 1966, zegt het bedrijf.

Heathrow meldt dat het aantal vervoerde passagiers vorige maand “onder de 500.000” is uitgekomen, een preciezer getal is niet gegeven. In vergelijking met de 5,4 miljoen reizigers in februari 2020 betekent dit een terugval van rond de 90 procent. In januari 2021 was de krimp 89 procent en in december 83 procent, beide in vergelijking met dezelfde maanden een jaar eerder.

Rond deze tijd in 2020 begonnen de gevolgen van de corona pandemie voor de burgerluchtvaart overal ter wereld zichtbaar te worden. In maart 2020 zei Heathrow, bij de presentatie van de vervoerscijfers over februari  – toen er al een ‘forse’ inzinking was van 4,8 procent, in vergelijking met februari 2019 – dat een “verdere daling in de komende weken” te verwachten was.

Niemand kon op dat moment bevroeden hoe kolossaal de impact zou zijn. In april 2020 wist Heathrow het wel: de daling die maand was 97 procent en deze nooit eerder vertoonde teruggang hield aan tot en met juni 2020.

In de zomermaanden van 2020 was er sprake van enig herstel, door verzwakking van het virus, al was er in augustus, als ‘beste maand’ nog steeds een daling van 81 procent in aantallen passagiers op Heathrow. Daarna kwam de tweede golf corona en gingen de vervoerscijfers weer naar beneden.

Herstart
Heathrow is wel voorzichtig optimistisch over de komende maanden. Het Verenigd Koninkrijk is in Europa een van de verst gevorderden landen op het gebied van vaccinaties. De Britse regering heeft 17 mei nu op de agenda gezet als datum waarop het internationale vliegverkeer weer op gang mag komen.

Heathrow zegt hierover in nauw contact te staan met de regering van premier Boris Johnson. “Het doel moet zijn om alle procedures te versimpelen en te standaardiseren. We bereiden nu een veilige herstart van de operaties  voor, samen met alle bedrijven op de luchthaven,” aldus de airport.

Foto © Heathrow

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…