Home / Luchthavens / Heathrow back to the sixties

Heathrow back to the sixties

Heathrow back to the sixties

Het vliegverkeer op Heathrow is in februari verder gekrompen. Het aantal passagiers op voorheen de drukste Europese luchthaven is nu evenveel als in het jaar 1966, zegt het bedrijf.

Heathrow meldt dat het aantal vervoerde passagiers vorige maand “onder de 500.000” is uitgekomen, een preciezer getal is niet gegeven. In vergelijking met de 5,4 miljoen reizigers in februari 2020 betekent dit een terugval van rond de 90 procent. In januari 2021 was de krimp 89 procent en in december 83 procent, beide in vergelijking met dezelfde maanden een jaar eerder.

Rond deze tijd in 2020 begonnen de gevolgen van de corona pandemie voor de burgerluchtvaart overal ter wereld zichtbaar te worden. In maart 2020 zei Heathrow, bij de presentatie van de vervoerscijfers over februari  – toen er al een ‘forse’ inzinking was van 4,8 procent, in vergelijking met februari 2019 – dat een “verdere daling in de komende weken” te verwachten was.

Niemand kon op dat moment bevroeden hoe kolossaal de impact zou zijn. In april 2020 wist Heathrow het wel: de daling die maand was 97 procent en deze nooit eerder vertoonde teruggang hield aan tot en met juni 2020.

In de zomermaanden van 2020 was er sprake van enig herstel, door verzwakking van het virus, al was er in augustus, als ‘beste maand’ nog steeds een daling van 81 procent in aantallen passagiers op Heathrow. Daarna kwam de tweede golf corona en gingen de vervoerscijfers weer naar beneden.

Herstart
Heathrow is wel voorzichtig optimistisch over de komende maanden. Het Verenigd Koninkrijk is in Europa een van de verst gevorderden landen op het gebied van vaccinaties. De Britse regering heeft 17 mei nu op de agenda gezet als datum waarop het internationale vliegverkeer weer op gang mag komen.

Heathrow zegt hierover in nauw contact te staan met de regering van premier Boris Johnson. “Het doel moet zijn om alle procedures te versimpelen en te standaardiseren. We bereiden nu een veilige herstart van de operaties  voor, samen met alle bedrijven op de luchthaven,” aldus de airport.

Foto © Heathrow

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…