Home / Luchthavens / Heathrow -72,7 pct in 2020

Heathrow -72,7 pct in 2020

Heathrow -72,7 pct in 2020

Het aantal passagiers op Londen Heathrow lag vorig jaar 72,7 procent lager dan in 2019, zo heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Het absolute getal van 22,1 miljoen reizigers kwam nog net boven dat van Schiphol (20,9 miljoen) uit.

Heathrow had, zoals alle luchthavens wereldwijd, zeer zwaar te lijden onder de corona-pandemie. De eerste twee maanden van 2020 leek er nog weinig aan de hand. In januari reisden zes miljoen mensen via de grootste hub van Europa, een stijging van 2,9 procent ten opzichte van januari 2019. In februari trad een eerste kleine daling op en daarna ging het snel bergafwaarts.

De zomermaanden juni tot en met augustus was er sprake van een opleving, in vergelijking met de periode daarvoor, omdat het virus in Europa leek te worden teruggedrongen. Het was schijn, vanaf september kwam corona terug, de besmettingen stegen weer, de reisbeperkingen namen toe en de passagiersaantallen daalden weer.

Nieuwe variant
Tot overmaat van ramp dook in december in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van corona op, die zich nog sneller dan het origineel verspreidt. Het hele land zit daarom sinds enige tijd grotendeels in lockdown en de Britse gezondheidszorg kan de situatie nauwelijks nog aan. Als gevolg hiervan zakte in december het aantal vervoerde passagiers op Heathrow verder weg: 82,9 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Januari 2021 belooft nog geen verbetering op te leveren voor het vliegverkeer, maar de maanden daarna zou het effect van de vaccinatiecampagne effect moeten sorteren. De UK begon in december als eerste Europese land met vaccineren tegen corona. Inmiddels hebben twee van de 67 miljoen Britten hun eerste ‘shot’ gehad, terwijl er elke dag 200.000 gevaccineerden bijkomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…