Home / Luchthavens / Hanne Buis verlaat Lelystad

Hanne Buis verlaat Lelystad

Hanne Buis verlaat Lelystad

Hanne Buis vertrekt per 1 juni als algemeen directeur van Lelystad Airport. Ze blijft werkzaam binnen moederbedrijf Schiphol en zal deel gaan uitmaken van de directie. Wilma van Dijk volgt haar op in Lelystad.

Van Hanne Buis was intern bekend dat ze zou aanblijven tot de opening van Lelystad Airport als volwaardige luchthaven en daarna terug wilde naar het hoofdkantoor. Nu de opening van de airport in de Flevopolder voor de zoveelste keer is uitgesteld – tot eind 2021 – wilde Buis daar kennelijk niet langer op wachten.

Binnen de directie van de Royal Schiphol Group bestond sinds 1 april een vacature door het  vertrek van commercieel directeur (CCO) André van den Berg. Hanne Buis volgt hem per 1 juni op, zij het dat de functieomschrijving is veranderd in Chief Projects & Assets Officer. Schiphol zegt dat de CPAO  verantwoordelijk zal zijn voor projecten als de nieuwe pier en terminal, asset management, vastgoed en IT.

Het directieteam van Schiphol Group bestaat straks uit Dick Benschop (CEO), Jabine van der Meijs (CFO), Birgit Otto (COO) en Hanne Buis (CPAO).

Sinds 2004
Hanne Buis (43) werkt sinds 2004 voor de Schiphol Group en vervulde verscheidene functies, waaronder business development manager, senior manager airside operations en director aviation marketing. Sinds 1 januari 2017 is ze algemeen directeur Lelystad Airport.

Op dat moment was de opening voorzien in april 2018, maar er kwamen nog veel beren op de weg, waaronder problemen met laag vliegen, tegenwerking vanuit de Europese Unie en het stikstof-dossier, die steeds voor uitstel zorgden. Tot voor kort stond opening eind dit jaar op de agenda. En toen kwam corona…

De regering – de staat is hoofdaandeelhouder van de Schiphol Group – schoof twee weken geleden de opening van Lelystad door naar november 2021. De kans bestaat dat ook die datum zal passeren zonder dat er iets gebeurt. De corona-crisis heeft de hele luchtvaartbranche op zijn kop gezet: op Schiphol zelf heeft momenteel maar een fractie van het aantal vluchten van weleer plaats. In april zal het aantal vervoerde passagiers dalen met 90 procent of meer.

Wanneer herstel luchtvaart?
Herstel van het luchtverkeer is afhankelijk van het mondiale verloop van de corona pandemie. In het gunstigste geval zal er komende zomer weer sprake zijn van enige groei, ten opzichte van de huidige situatie, maar het zal waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat Schiphol (en de meeste andere luchthavens wereldwijd) in de buurt komen van de niveaus van vóór corona.

Lelystad was bedoeld als overloopluchthaven voor Schiphol. Die functie lijkt de komende jaren overbodig. De nieuwe luchthaven is er wel klaar voor: de hele infrastructuur ligt er. Die investering zou een factor kunnen zijn om in 2021 toch de eerste commerciële vluchten te laten beginnen.

Maar de Schiphol Group zet niet langer vol in op de ontwikkeling van Lelystad, zo blijkt uit de taakomschrijving van de nieuwe directeur. Wilma van Dijk volgt per 1 juni Hanne Buis op, maar blijft daarnaast directeur safety, security & environment van Schiphol. Het bedrijf zegt dat Van Dijk wel ‘een deel van haar taken’ zal overdragen om tijd vrij te maken voor Lelystad.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…