Home / Luchthavens / Groen pleidooi Schiphol

Groen pleidooi Schiphol

Groen pleidooi Schiphol

Duurzaamheid is in 2020 de centrale opgave voor de luchtvaart, zei CEO Dick Benschop van Schiphol maandag op de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

“Wij hebben onze ambitie en ons klimaatplan geformuleerd. Voor de luchtvaart geldt dat meer van hetzelfde niet gaat. Voor de milieubeweging geldt dat minder van hetzelfde niet de ambitie zou moeten zijn. Het gaat om anders, duurzaam vliegen,” aldus Benschop.

Schiphol wil het gebruik van schonere, stillere en zuiniger vliegtuigen stimuleren evenals de inzet van duurzame brandstoffen. Benschop pleitte ook, opnieuw, voor de trein als alternatief voor kortere reizen binnen Europa, in plaats van het vliegtuig.

Green Deal
Benschop: “Dit kan alleen lukken als innovatie, investeringen en beleid elkaar versterken. Dat is nu nog niet het geval. De Green Deal van de Europese Commissie is voor ons van groot belang. Als daar een verstandige Europese aanpak tot stand komt, met een internationale verplichting tot bijmenging van duurzame brandstoffen, dan worden er meters gemaakt.”

Schiphol wil alle luchthavens van de groep (naast Schiphol zijn dat Eindhoven, Rotterdam en Lelystad) nog dit decennium  – en niet pas over dertig jaar – vrij van uitstoot van CO2 maken. “Veel van de maatregelen die wij nemen hebben een positief effect voor zowel de uitstoot van CO2 als ultrafijnstof en stikstof,” aldus Benschop.

Meer duidelijkheid uit Den Haag
Tegelijkertijd riep Benschop de regering op ‘duidelijkheid’ te bieden: “Geef perspectief, dan gaan we samen aan de slag met minder hinder en meer duurzaamheid.” Hij benadrukte dat de richting die het kabinet heeft gekozen wat hem betreft de goede is: gematigde en gecontroleerde groei van de luchtvaart die wordt verdiend met een daling van het aantal ernstig gehinderden. Deze benadering biedt ‘perspectief’ voor zowel de luchtvaart als de omgeving.

“Voor Lelystad en Schiphol is het meeste werk gedaan. Dat werk kan op korte termijn worden afgemaakt. Dat moet ook, want de tijd dringt. Mijn vraag aan de regeringscoalitie is om de eigen belofte uit het regeerakkoord waar te maken en duidelijkheid te bieden. Leg de verbinding met de middengroepen in de samenleving en verwar de flanken niet met de meerderheid,” aldus Dick Benschop.

De CEO vervolgde: “Onderzoek laat zien dat gecontroleerde groei onder voorwaarden, steun krijgt van ruim twee op de drie Nederlanders. Met andere woorden, de minister en de coalitie hebben een plan in handen dat steun heeft in de samenleving.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…