Home / Luchthavens / Groen licht voor uitbreiding Lelystad Airport

Groen licht voor uitbreiding Lelystad Airport

Groen licht voor uitbreiding Lelystad Airport

Lelystad Airport mag definitief uitbreiden. Dat hebben diverse bronnen aan Zakenreis bevestigd. Het besluit daartoe wordt begin volgende week gepubliceerd in de Staatscourant.

President-directeur Jos Nijhuis van de Schiphol Group liet weten er nog niet inhoudelijk op te willen reageren. “Voor zover ik weet, komt het besluit inderdaad volgende week. Ik kan daar nog niet op vooruitlopen, maar ben optimistisch gestemd,” aldus Nijhuis.

Lelystad moet gaan fungeren als overloop-luchthaven voor het vliegverkeer op Schiphol, voor het niet mainport-gebonden verkeer. Dat is zo afgesproken in het Alders-akkoord.

Het kabinet stemde vorig jaar al in met het zogenoemde Luchthavenbesluit, omwille van ‘de zorgvuldigheid’ werd het definitieve besluit uitgesteld tot april 2015.

De uitbreiding van de luchthaven, waardoor er grotere vliegtuigen kunnen landen, zou medio 2018 gereed moeten zijn.

Vooralsnog heeft geen enkele airline zich bereid getoond hun operatie (gedeeltelijk) naar Lelystad te verhuizen. Toch maakt Schiphol-topman Nijhuis zich daar geen zorgen over en zei hierover in de maart-editie van Zakenreis:

“Dat is nu nog niet interessant. Waarom zou een airline zich nu committeren voor iets wat in 2018 gaat gebeuren? Daar is geen enkele noodzaak voor. Ik maak me niet zoveel zorgen of Lelystad Airport in een behoefte voorziet. Het aantal commerciële slots op Schiphol wordt steeds schaarser. We hebben wel ruimte, maar slots in de ochtend moet je nu al zoeken met een vergrootglas. Op Lelystad creëren we nieuwe mogelijkheden. We hebben tegen de airlines gezegd: we zijn nu bezig met het ontwikkelen van die luchthaven. Als je zeker wilt weten dat we rekening houden met je wensen, moet je nu aanschuiven. En natuurlijk schuiven
ze aan, ze zijn niet gek. Bovendien zullen de kosten om vanaf Lelystad Airport te opereren ver onder die van Schiphol liggen. Als we elkaar de kop afbijten om een dubbeltje en je kunt ergens anders de helft goedkoper zitten, dan wordt het een heel aantrekkelijke propositie.”

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…