Home / Luchthavens / Groen licht EU voor Lelystad

Groen licht EU voor Lelystad

Groen licht EU voor Lelystad

De Europese Commissie geeft Lelystad Airport groen licht. Dit zegt de NOS op basis van documenten. Dit betekent niet dat de luchthaven ook snel open kan gaan: in Nederland is het stikstofdossier nog een obstakel.

Maar het nieuws uit Brussel is wel een belangrijke stap voor Lelystad. De Commissie heeft nu aangegeven dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven voorrang krijgen op Lelystad. De vrijgekomen slots kunnen ze teruggeven aan de slotcoördinator of deze zelf gebruiken voor overstapvluchten.

VRR
De Europese Commissie stemde eerder niet in met twee varianten van de Verkeersverdelingsregel (VVR) die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) namens Schiphol, de eigenaar van Lelystad Airport, had gestuurd.

In de eerdere versies van de VVR was alleen sprake van uitgeplaatst verkeer. Nu de minister de regeling heeft opgerekt en er in principe ook ruimte is voor vluchten die niet afkomstig zijn van Schiphol gaat Brussel wel akkoord.

Alle lidstaten van de EU hebben inmiddels ingestemd met de opening van Lelystad. De zaak heeft grote aandacht in Europa, omdat ze wordt gezien als benchmark voor andere satelliet-luchthavens.

In een recent vraaggesprek met Zakenreis zei Van Nieuwenhuizen dat de VVR die zij naar Brussel had gestuurd de ultieme variant was. Deze derde conceptversie van de verkeersverdelingsregel is mijn laatste middel om dit in Brussel voor elkaar te krijgen. Dit is het geitenpaadje, het maximale wat daar haalbaar is. Als het niet wordt goedgekeurd, kom ik niet met een VVR 4.0.” De bewindsvrouw kan op dit punt opgelucht ademhalen.

Stikstof
Maar daarmee is een snelle opening van Lelystad nog niet gegarandeerd. Van Nieuwenhuizen kondigde onlangs aan dat de datum van 1 april 2020 niet wordt gehaald. Er is namelijk nog een ander, nieuw probleem, sinds begin dit jaar.

De Raad van State bepaalde toen dat alle nieuw te starten bedrijven eerst hun stikstofhuishouding op orde moeten hebben. Lelystad valt daar ook onder. Hoe lang deze procedure nog zal duren is onduidelijk. De directie van de luchthaven denkt dat opening eind 2020 nog steeds mogelijk is.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

17/11/2019

Van Londen naar Sydney in één keer. Volgens de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wordt dat over drie jaar werkelijkheid, als tenminste een proefvlucht half november de economische en fysieke haalbaarheid aantoont….

City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…