Home / Luchthavens / Rotterdam Airport wil groeien

Rotterdam Airport wil groeien

Rotterdam Airport wil groeien

Rotterdam The Hague Airport (RTM) heeft grote groeiplannen. Onder directeur Ron Louwerse, die vorige maand aantrad, wil de luchthaven het aantal passagiers verdubbelen in tien jaar tijd naar ongeveer drie miljoen. Louwerse wil de nu bestaande terminal als vertrekhal gaan gebruiken en een nieuwe aankomsthal bouwen. Ook wil de directie uitbreiding van het aantal bestemmingen.

RTM presenteerde dinsdag de resultaten van onderzoek naar de effecten op economie en milieu van verdere ontwikkeling van de luchthaven. Deze rapportages zijn nodig om een nieuw luchthavenbesluit van de overheid te verkrijgen, waarin onder meer het aantal toegestane vliegbewegingen wordt vastgelegd. “De luchthaven streeft naar een nieuwe balans tussen economische aspecten en het milieu,” zegt Rotterdam The Hague in een verklaring.

In een Milieu Effect Rapportage (MER) zijn de gevolgen van geluid en emissies in kaart gebracht. De economische impact van vergroting van de luchthaven is in een tweede rapport vastgelegd. Hierbij gaat het onder meer om de verwachte toename van de werkgelegenheid, de spin-off voor de regio en het vestigingsklimaat voor (buitenlandse) bedrijven of instellingen in de regio.

Omdat er ook weerstand tegen de uitbreiding bestaat onder omwonenden, milieuorganisaties en andere belanghebbenden komt er een onafhankelijke informateur die de verschillende partijen bij elkaar moet brengen. Tegen Radio Rijnmond noemde een woordvoerder van actiegroep Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast de plannen “onacceptabel” omdat het nachtrust van de omwonenden zou verstoren.

Rotterdam The Hague Airport zelf wijst erop dat er helemaal geen nachtvluchten zijn (tussen 23.00 en 07.00 uur) op de luchthaven en dat die er ook niet zullen komen. Uitzonderingen vormen vluchten die worden uitgevoerd met toestellen van de regering en het koninklijk huis of de inzet van vliegtuigen bij calamiteiten. In de praktijk komt dit slechts enkele keren per jaar voor.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…