Home / Luchthavens / Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

De Omgevingsraad Schiphol geeft geen advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen over eventuele groei van de luchthaven voor de komende jaren. Dit heeft de voorzitter van de ORS, Hans Alders, vanavond bekendgemaakt.

Binnen de ORS – voorheen de Alderstafel – overleggen de luchtvaartsector, de overheden en de omgeving sinds enige jaren over het heden en de toekomst van Schiphol.

Vorig jaar was het belangrijkste punt op de agenda van de ORS de vraag of de luchthaven na 2020, als het afgesproken plafond van 500.000 vliegbewegingen afloopt, verder zou mogen groeien. Tussen  omgevingsdelegaties in de ORS ontstond eind 2018 grote onenigheid. Sommige vertegenwoordigers van omwonenden wilden een beperkte groei van Schiphol toestaan, de meerderheid van hen was tegen elke vorm van groei. Tot een eensluidend standpunt onder hen kwam het niet.

Geen finaal voorstel
Hans Alders stelde binnen de ORS een kleine groei voor van Schiphol in de jaren 2021 en 2022 – in 2023 lopen de huidige afspraken af en vroeg daarover de mening van alle partijen in de raad.

“Als voorzitter heb ik geprobeerd een finaal voorstel te maken en heb vervolgens níet aan de partijen gevraagd of ze het ermee eens waren, maar of ze begrip hadden voor het advies dat ik uit zou brengen. Alle partijen hebben die vraag met ‘nee’ beantwoord,” aldus Alders. “Ik zag daardoor geen legitimatie om advies uit te brengen en heb vervolgens de minister op de hoogte gebracht. Nu is de politiek aan zet.”

De ORS is een lichaam dat geacht wordt advies uit te brengen aan de minister, die dit niet hoeft op te volgen. Nu er geen enkele uitspraak van de raad komt, heeft minister Van Nieuwenhuizen vrij baan om zelfstandig een besluit te nemen. De bewindsvrouw moet bepalen of Schiphol alsnog mag doorgroeien, zoals de luchtvaartpartijen willen, of pas op de plaats moet maken, de eis van de omgeving.

Ook moet ze een definitief besluit nemen over Lelystad. Deze overloopluchthaven voor Schiphol staat nu gepland om open te gaan ‘in 2020’, maar een echte datum is nog niet genoemd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…