Home / Luchthavens / Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

De Omgevingsraad Schiphol geeft geen advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen over eventuele groei van de luchthaven voor de komende jaren. Dit heeft de voorzitter van de ORS, Hans Alders, vanavond bekendgemaakt.

Binnen de ORS – voorheen de Alderstafel – overleggen de luchtvaartsector, de overheden en de omgeving sinds enige jaren over het heden en de toekomst van Schiphol.

Vorig jaar was het belangrijkste punt op de agenda van de ORS de vraag of de luchthaven na 2020, als het afgesproken plafond van 500.000 vliegbewegingen afloopt, verder zou mogen groeien. Tussen  omgevingsdelegaties in de ORS ontstond eind 2018 grote onenigheid. Sommige vertegenwoordigers van omwonenden wilden een beperkte groei van Schiphol toestaan, de meerderheid van hen was tegen elke vorm van groei. Tot een eensluidend standpunt onder hen kwam het niet.

Geen finaal voorstel
Hans Alders stelde binnen de ORS een kleine groei voor van Schiphol in de jaren 2021 en 2022 – in 2023 lopen de huidige afspraken af en vroeg daarover de mening van alle partijen in de raad.

“Als voorzitter heb ik geprobeerd een finaal voorstel te maken en heb vervolgens níet aan de partijen gevraagd of ze het ermee eens waren, maar of ze begrip hadden voor het advies dat ik uit zou brengen. Alle partijen hebben die vraag met ‘nee’ beantwoord,” aldus Alders. “Ik zag daardoor geen legitimatie om advies uit te brengen en heb vervolgens de minister op de hoogte gebracht. Nu is de politiek aan zet.”

De ORS is een lichaam dat geacht wordt advies uit te brengen aan de minister, die dit niet hoeft op te volgen. Nu er geen enkele uitspraak van de raad komt, heeft minister Van Nieuwenhuizen vrij baan om zelfstandig een besluit te nemen. De bewindsvrouw moet bepalen of Schiphol alsnog mag doorgroeien, zoals de luchtvaartpartijen willen, of pas op de plaats moet maken, de eis van de omgeving.

Ook moet ze een definitief besluit nemen over Lelystad. Deze overloopluchthaven voor Schiphol staat nu gepland om open te gaan ‘in 2020’, maar een echte datum is nog niet genoemd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….