Home / Luchthavens / Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

Geen advies ORS aan minister

De Omgevingsraad Schiphol geeft geen advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen over eventuele groei van de luchthaven voor de komende jaren. Dit heeft de voorzitter van de ORS, Hans Alders, vanavond bekendgemaakt.

Binnen de ORS – voorheen de Alderstafel – overleggen de luchtvaartsector, de overheden en de omgeving sinds enige jaren over het heden en de toekomst van Schiphol.

Vorig jaar was het belangrijkste punt op de agenda van de ORS de vraag of de luchthaven na 2020, als het afgesproken plafond van 500.000 vliegbewegingen afloopt, verder zou mogen groeien. Tussen  omgevingsdelegaties in de ORS ontstond eind 2018 grote onenigheid. Sommige vertegenwoordigers van omwonenden wilden een beperkte groei van Schiphol toestaan, de meerderheid van hen was tegen elke vorm van groei. Tot een eensluidend standpunt onder hen kwam het niet.

Geen finaal voorstel
Hans Alders stelde binnen de ORS een kleine groei voor van Schiphol in de jaren 2021 en 2022 – in 2023 lopen de huidige afspraken af en vroeg daarover de mening van alle partijen in de raad.

“Als voorzitter heb ik geprobeerd een finaal voorstel te maken en heb vervolgens níet aan de partijen gevraagd of ze het ermee eens waren, maar of ze begrip hadden voor het advies dat ik uit zou brengen. Alle partijen hebben die vraag met ‘nee’ beantwoord,” aldus Alders. “Ik zag daardoor geen legitimatie om advies uit te brengen en heb vervolgens de minister op de hoogte gebracht. Nu is de politiek aan zet.”

De ORS is een lichaam dat geacht wordt advies uit te brengen aan de minister, die dit niet hoeft op te volgen. Nu er geen enkele uitspraak van de raad komt, heeft minister Van Nieuwenhuizen vrij baan om zelfstandig een besluit te nemen. De bewindsvrouw moet bepalen of Schiphol alsnog mag doorgroeien, zoals de luchtvaartpartijen willen, of pas op de plaats moet maken, de eis van de omgeving.

Ook moet ze een definitief besluit nemen over Lelystad. Deze overloopluchthaven voor Schiphol staat nu gepland om open te gaan ‘in 2020’, maar een echte datum is nog niet genoemd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Derde staking BA van de baan

Derde staking BA van de baan

19/09/2019

Pilotenvakbond BALPA heeft de staking van BA-piloten van 27 september ingetrokken. Begin vorige week legden de BA-piloten al twee dagen het werk neer. Hoewel er sindsdien nog geen akkoord is…

SuitePad in kamers Novotel

SuitePad in kamers Novotel

18/09/2019

De kamers van Novotel Amsterdam Schiphol Airport krijgen vanaf 1 oktober een tablet-product van het merk SuitePad met informatie over hotel en omgeving. Tezelfdertijd schaft Novotel de gratis leen-gsm Handy…