Home / Luchthavens / FNV: test personeel Schiphol

FNV: test personeel Schiphol

FNV: test personeel Schiphol

FNV heeft de directie van Schiphol verzocht de teststraat voor corona ook open te stellen voor het grondpersoneel. Momenteel kunnen alleen arriverende reizigers uit ‘oranje’ landen zich laten testen – vrijwillig.

De vakbond wil dat ook beveiligers, afhandelaars, schoonmakers en ander grondpersoneel de mogelijkheid krijgt op een test. Ron Meyer van FNV Schiphol zegt hierover: “Schiphol is een knooppunt voor reizigers en we moeten voorkomen dat het ook een knooppunt voor besmettingen met corona wordt. Dat voorkomen begint met de zorg voor mensen die er dag en nacht werken.”

FNV wijst erop dat er recentelijk wel “commotie” is ontstaan over de openingstijden van de teststraat: om 18.00 uur gaat de faciliteit elke dag dicht, maar dat de positie van het personeel “volledig buiten beeld” is gebleven.

“Het personeel is het zat dat ze steeds buiten de boot vallen als het gaat om het veiliger maken van hun werk,” stelt de bond, die afhandelaar René Gorter aan het woord laat: “Eerder moesten we actie voeren voor betere bescherming tegen corona, nu worden we weer vergeten bij de teststraat. Te vaak gaan lage kosten vóór zorg voor het personeel. Dat is onacceptabel.”

Overigens hebben de werknemers van de meeste bedrijven die op de luchthaven opereren, waaronder de Schiphol Group zelf, aanzienlijk minder om handen dan voorheen. Het aantal passagiers dat via de hub reist is nog maar een klein deel van vorig jaar. In de laatst gemeten maand juli zat het verkeer op 20 procent van dat in 2019. Rond 15 september publiceert Schiphol de cijfers over augustus, die naar verwachting opnieuw een zware terugval te zien zullen geven in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…