Home / Luchthavens / Europa: 77 pct minder pax

Europa: 77 pct minder pax

Europa: 77 pct minder pax

Van en naar Europese luchthavens reisden in het eerste halfjaar bijna 77 procent minder mensen dan in dezelfde periode twee jaar geleden, maar verbetering is gaande. Dit blijkt uit de cijfers die ACI Europe deze week publiceerde.

De brancheorganisatie van luchthavens spreekt over een ‘aanhoudende vernietigende impact van de pandemie.’ Ook in vergelijking met H1 van 2020 was er nog een teruggang (min 36 procent), omdat vorig jaar de eerste drie maanden nog vrijwel coronavrij waren.

Directeur-generaal Olivier Jankovec van ACI Europe zegt in een communiqué: “Voor de Europese luchthavens waren de eerste zes maanden van 2021 slechter dan een jaar geleden, met het teruglopen van de volumes aan passagiers met meer dan een derde.”

Hoewel in alle landen sprake was van een enorme teruggang, zijn er wel grote verschillen binnen Europa. In de zogenoemde EU+ (Europese Unie, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en IJsland) was de daling het grootst: min 84 procent ten opzichte van H1 in 2019.

Een uitsplitsing hiervan leert dat de luchthavens in Ierland (-93,5 procent), de UK (-92,9 procent) en Finland (-92,1 procent het slechtst scoorden. Roemenië (-71,7 procent), Bulgarije (-73,6 procent), Griekenland (-76,9%) en Spanje (-78.8 procent) kwamen er relatief nog het beste vanaf.

Rusland best performer
In de rest van Europa was de daling van de aantallen passagiers aanzienlijk minder: -42,9 procent, vergeleken met H1 van 2019. Ten opzichte van de eerste maanden in 2020 was hier ook weer een stijging, met 36 procent. De landen waar het verlies in volumes het kleinst was, waren Rusland  (-27,2 procent), Kosovo (-32 procent), Oekraïne (-47,6 procent) en Turkije (-59,7 procent. De vijf grootste luchthavens van H1 2021 bevinden zich dan ook in Turkije en Rusland: Istanbul, Moskou Sjeremetjevo, Moskou Domodedovo, Istanbul Sabiha Gokçen en Moskou Vnukovo.

De vier grootste airports vóór de pandemie zijn daarentegen weggezakt. Heathrow, jarenlang de nummer één, staat nu op plek veertien. Schiphol daalde van vier naar tien en Frankfurt van drie naar negen. Parijs Charles de Gaulle had van de voormalige grote vier de minste teruggang en staat nu op plaats zeven. Naar verwachting zal deze rangorde zich de komende jaren wel weer herstellen, ervan uitgaande dat het vliegverkeer weer op gang komt.

Verbetering
De cijfers voor juli vertonen een stijgende lijn ten opzichte van de eerdere maanden in 2021, zegt ACI. Volgens een voorlopige berekening was de daling afgelopen maand 51 procent ten opzichte van H1 2019. De brancheorganisatie spreekt over ‘herstel waar vaart in zit,’ dankzij de succesvolle vaccinatieprogramma’s en digitale coronacertificaten..

Jankovec: “De situatie verbetert geleidelijk voor de luchthavens, maar pas op: 2021 zal niet hét jaar van herstel zijn, verre van dat. De Europese airports hebben dit jaar al een miljard passagiers verloren. De opbrengsten die nodig zijn om de operatie gaande te houden, veel luchthavens moeten meer schulden aangaan. De vooruitzichten na de zomerpiek blijven onzeker en is afhankelijk van de vaccinaties zowel in Europa als daarbuiten. Onze ogen zijn vooral gericht op de Amerikaanse markt, die nog altijd dicht zit voor Europese reizigers.”

Foto © ACI

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…